Kültürel yeniden-üretim süreçlerine etkisinde postmodern tüketim estetiği
The aesthetics of postmodern consumption effect on the cultural re-production processes
  1. Tez No: 278565
  2. Yazar: TAMER ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN EKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Postmodern Kültür, Kültürel Yeniden - ÜretimTüketim Estetiği, Postmodern Tüketim Estetiği, Culture, Postmodern Culture, Cultural Reproduktion, Aesthetics of Consumption, Postmodern Aesthetics of Consumption
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma; genelde, çağdaş koşullandırmalara bağlı olarak sosyo-kültürel bağlam içinde gittikçe önemli bir olgu haline gelen tüketim süreçlerinin çözümlenmesinde estetiğin potansiyel açıdan önemi üzerine odaklanmaktadır. Özelde ise, tüketimin postmodern anlayış ve kavrayışlarıyla örtüşük süreçlerde incelenmesini mümkün kılacak sosyo-teknik yöntemlerin vurgularında tüketim estetiğinin temel dayanaklarına ve kültürel yeniden-üretimin tüketimsel süreçler ve estetik ile olan ilintisine odaklanmaktadır. Bu odaklanmalar ile kültürel yeniden-üretim süreçlerine postmodern tüketim estetiğinin etkisi üzerine çeşitli vargılardan dinamik alan kurgusal bir çalışma içeriğinin oluşması sağlanabilmektedir.Postmodern tüketim estetiği, tüketimin kitlesel kılınmasında ve tüketimin beğeni kamusuna göre karakterize edilmesine olanak sunması açısından önemli görülmektedir. Postmodern tüketim estetiğinin kitlesel motivasyonları ve bu motivasyonların yarattığı moda, tarz, stil ve diğer davranış örüntülerinin ve pratiklerinin işlevselliğinde çözümlenebilecek bir kültürel yeniden-üretimin gerçekliği ve kapsamı üzerine konuşulabilmektedir.Sonuç olarak, ?kültür-sanat-estetik ilişkisinde kültür ve estetiğin daha etkin kılındığı bir sosyo-teknik yaklaşım ile entegrasyonu; tüketimin kültürel olgu olarak düşünülmesi ve diğer kültürel gerçeklikler ile örtüştürülmesi; estetik olgunun kitlesel yansılarında söz konusu yeni içerik ve anlamlarındaki dönüşüme ait dinamiklerinin etkinleştirilmesi ve günlük yaşam ile estetik ilginin deneyimselleştirilmesinin sonucu olarak yeniden-üretimin tanımlanması ve tüketim kültüründe konumlandırılması? süreçleri, bu çalışmanın özetini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study; generally focuses on the potential importance of aeshetic in responce to resolution of consumption processes, which are becoming notable fact socio-cultural on a basis of contemporary conditioning. Particularly, it focuses on main basises of aeshetic of consumption in the emphasis of socio-technical ways that will enable the consumption to be analyzed in the process which is compatible with postmodern understanding and comprehension, and consumption processes of cultural regeneration and its connection with aesthetic. This focus provides the content of a fictional study depending on various judgements over the effect of post-modern comsumption aeshetic on cultural regeneration processes.Postmodern comsumption aeshetic is envisaged important in terms of turning consumption into massive type and oppurtinities to charactirize the consumption in accordance with the public preferences. The reality and scope of a cultural regeneration can be expressed over massive motivations of postmodern consumption aeshetic and their resultant fashion, form, style and other attitude patterns and their practical functions. In conclusion, the following terms bring out the subtract of this study:?Integration of culture and aeshetic with more effective socio-technical approach in the relation of ?culture?, ?art?, ?aeshetic?.?Comprehension of consumption as a cultural fact and overlapping other cultural realities.?Activation of dinamics with transformations of such new content and meaning in the massive reflections of aeshetic fact.?Redefinition of regeneration dealing with experience of connection between aeshetic and daily life.?Classification processes in consumption culture.