Antrenör ve sporcu gözüyle spor yöneticilerinin kararlarında etik ilkelere bağlılıklarının incelenmesi (Beko Basketbol Ligi örneği)
An investigation over adherence levels to ethical principles in decisions of the sport administrators from the viewpoint of coach and athlete (Beko Basketball League sampling)
  1. Tez No: 278589
  2. Yazar: YEŞER ESKİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAZANFER DOĞU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Administration, Sport Administration, Ethics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırma, spor örgütlerinden biri olan Beko basketbol ligi spor kulüpleri yöneticilerinin kararlarında etik ilkelere bağlılıklarının ve etik dışı davranışlara karşı tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada model olarak nitel araştırma yöntemi, olgubilim (fenomoloji) deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme ile standart açık uçlu sorular kullanılarak Beko Basketbol liginde yeralan 16 takımın antrenörleri ve takım kaptanları olamak üzere 32 kişi ile görüşülmüştür.Görüşme verileri yazıya geçirilerek düzenlenmiş, anlamlı veriler saptanarak temalar çıkartılmış, temalar arası ilişkiler belirlenerek araştırma soruları altında düzenlenmiştir. Ortaya çıkan temalara bağlı olarak kodlar oluşturulmuş, bu işlem alanında uzman 4 akademisyen tarafından yapılmış ve veriler düzenlenerek araştırma sonuçları yazılmıştır.Araştırma sonucunda etik ilkeler ve etik dışı davranışlar ile ilgili sorulan sorular ve katılımcılardan çıkan kodlar doğrultusunda yöneticilerin kararlarında belirlemiş olduğumuz etik ilkeleri ne derece göz önünde bulundurdukları ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda basketbol branşı yöneticilerinin kararlarında üzerinde durduğu ve göz ardı ettiği ilkelerde belirgin halde göz önüne koyulmuştur.Anahtar kelimeler :Yönetim, Spor Yönetimi, Etik
Özet (Çeviri)
The study was designed to investigate the attitudes toward unethical conducts and adherence level to ethical principles of the sport club administrators from one of the sport organizations, Beko Basketball League.A qualitative research method and phenomenology design was applied as a model in the study. Totally 32 subjects, including 16 teams? coaches and their team captains from Beko Basketball League, were interviewed in a semi-structured way, all of whom were directed standardized open-ended questions for the data required.The interview results were registered in written form, themes were reached for through the significant data. The relationships between those themes were determined and organized in light of research questions. In agreement with the themes made clear, codes were set up, and the results, an outcome of the study, were eventually specified, rearranging the data. This process was conducted by a 4-member team involving specialized academicians and the researcher.As a result of the study, in line with the questions all referring to ethical principles and unethical behavior and the themes out of the participants responses, it was found how well the administrators consider the predetermined ethical principles in their decisions. By the same token, within the decison-making process the principles which the basketball administrators either adhere to or ignore were clearly stated down in the study.