Okul öncesi dönemdeki zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocukların sosyal becerileri ve problem davranışlarının karşılaştırılması
The comparison of preschoolchildren with mental retardation in terms of social skills and problem behaviour
- Tez No: 278590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Problem Davranış, Zihinsel Yetersizliği Olan, Social Skills, Behavior Problems, Children with Mental Disability
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma; 4-6 yaş arasındaki zihinsel yetersizliği olan ve olmayan çocukların sosyal beceri ve problem davranışları arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan bilgi formu ve Sosyal Beceri Derecelendirme Sistemi'nin (SBDS) 3-6 yaş grubu öğretmen formu İstanbul ili Şişli ve Kağıthane ilçelerinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 8 farklı anaokulu veya anasınıfına devam eden 4 ? 6 yaş arasındaki zihinsel yetersizliği olmayan 90 öğrenciye ve zihinsel yetersizliği olan 60 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırmada ölçeğe dayalı olarak toplanan veriler bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmada zihinsel yetersizliği olan ve zihinsel yetersizliği olmayan çocukların sosyal beceri ve problem davranış düzeylerinin belirlenmesinde ortalama standart sapma tanımlayıcı istatistiklerinden, zihinsel yetersizliği olan ve zihinsel yetersizliği olmayan çocukların sosyal beceri ve problem davranışları arasındaki farklılıkların belirlenmesinde ise; Mann-Whitney U testi, kruskall-walls analiz, Disriminant analizi, Wilks' Lambda ve Ki-Kare testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; zihinsel yetersizliği olan çocukların, normal gelişim gösteren çocuklara göre; sosyal beceri düzeylerinin düşük, problem davranışlarının daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca; farklı yaşlardaki zihinsel yetersizliği olan çocuklar ile farklı yaşlardaki zihinsel yetersizliği olmayan çocukların sosyal beceri ve problem davranışları, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre de istatistiksel açıdan anlamlılık yaratacak düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to examine if there is a significant difference between normal peers? social skill levels and between 4-6 year-old children?s social skill levels with mental disability.Information form prepared in line with this purpose and Social Skills Rating System (SSRS)?s preschool-teachers form were administered to normal 90 students and to 60 students with mental disability between 4-6 ages attending preschool and nursery class depended on the 8 different Ministry of Education located in the districts of Şişli and Kağıthane in İstanbul.Data collected based on scale study with the help of SPSS 15.0 statistical program was analyzed. Average standard deviation of descriptive statistics were used in determining children with mental disability and normal children?s social skill and behavior problem levels and Mann-Whitney U Test, Kruskall-walls analysis, Discriminant analysis, and tests of Wilks?Lambda and Chi-Square were used in determining the differences between children with mental disability and normal children?s social skill and behavior problem levels.In research result it has been found that children with mental disability have low social skill levels and have more behavior problems when compared to normally developing children. Also, in research result it has been precipitated that children with mental disability in different ages and normal children?s social skill and problem behaviors in different ages differ in significance level in terms of statistics according to their age and sex.