Türkiye eminium (Blume) Schott (Araceae) cinsinin morfolojik, anatomik, palinolojik, nümerik, sitotaksonomik ve moleküler revizyonu
The morphological, anatomical, palynological, numerical, cytotaxonomical and molecular revision of the genus eminium (Blume) schott (Araceae) in Turkey
- Tez No: 278652
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, ISSR, Araceae, Eminium, Kromozom, Polen, Sistematik, Revizyon, Turkey, ISSR, Araceae, Eminium, Chromosome, Pollen, Systematic, Revision
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren Eminium (Blume) Schott cinsine ait taksonların morfolojik, anatomik, palinolojik, karyolojik ve moleküler özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca tür teşhis anahtarı ve betimleri yapılarak habitat özellikleri, IUCN kategorileri ve coğrafik yayılışları verilmiştir. Türkiye Eminium cinsine ait taksonların polenleri ışık ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Sitogenetik çalışmalar sonucunda Eminium cinsine ait 5 taksonun kromozom sayısı 2n=28 olarak tespit edilmiştir. Moleküler çalışmalar kapsamında Eminium cinsine ait taksonların DNA'ları 2XCTAB metodunun modifiye edilmesiyle ve Qiagen izolasyon kiti kullanılarak izole edilmiştir. Eminium cinsinin nümerik sınıflandırmasında ise morfolojik çalışmalardan elde edilen verilerin NTSYS-pc programında değerlendirilerek taksonlar arasındaki yakınlık ilişkileri belirlenmiştir. Eminium cinsi Türkiye Florasına göre ülkemizde 4 türle temsil edilmektedir. Bu cinse 1991 yılında Eminium koenenianum Lobin & P.Boyce yeni tür olarak bilim dünyasına tanıtılmıştır. Bu çalışma sonucuna göre Eminium cinsi ülkemizde 5 türle temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, naturally occuring Eminium (Blume) Schott species of Turkey were evaluated by means of morphological, anatomical, palynological, karyological, and molecular features. Habitat features, IUCN categories and geographical distributions of the species were also given with species identification keys and descriptions. Pollens of the taxa belonging to the genus Eminium in Turkey were examined with light and scanning electron microscopes (SEM). Cytogenetic studies revealed that, the chromosome number of the 5 taxa studied were all found as 2n=28. Related to the molecular studies, DNAs were isolated according to 2XCTAB procedure, with minor modifications and Qiagen DNA Isolation Kit. Numerical classification of the genus Eminium, based on morphological data, were also conducted and genetic relationships of the species were determined via NTSYS-pc programme. According to Flora of Turkey the genus Eminium is represented with 4 species. The species Eminium koenenianum Lobin & P.Boyce was added as a new to science in 1991. According to this study, the genus Eminium is represented with 5 species in our country.