Öğretim süresindeki durum belirleme uygulamalarına ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri
The views of the instructor and students about the level realization for assessment aplications in the process of curriculum
  1. Tez No: 278651
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Durum Belirleme, Öğrenme-Öğretme Süreci, Öğretim Elemanı, Öğrenci, Assessment, Learning-Teaching Process, Instructor, Student
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmanın amacı; öğrenme-öğretme sürecinin çeşitli aşamalarında gerçekleştirilmesi beklenen durum belirleme çalışmaları ile bu bağlamda yapılması beklenen işlerin öğretim elemanlarının ne kadarı tarafından gerçekleştirildiğini öğrencilerin görüşleri, ne sıklıkta gerçekleştirdiklerini de öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda belirlemektir.Çalışmada, var olan durum olduğu biçimiyle betimlenmeye çalışıldığından tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak; öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla Nartgün (2009) tarafından geliştirilen anket, öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemek amacıyla ise Nartgün (2009) tarafından geliştirilen anket maddeleri dikkate alınarak hazırlanan anket kullanılmıştır. Anketin düzenlenmesi aşamasında uzman görüşü alınarak kapsam ve görünüş geçerlilikleri sağlanmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anketler 2009-2010 öğretim yılında Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 456 öğrenci 68 öğretim elemanına uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar her bir madde için ayrı ayrı olmak üzere, yüzde ve frekans ile çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda; öğrencilerin, öğretim elemanlarının çoğunluğunun durum belirleme çalışmaları çerçevesinde, öğretim sürecinin başında, süreç için de ve performansa dayalı durum belirleme çalışmaları çerçevesinde yapmaları beklenen işleri tam olarak yerine getirmedikleri yönünde görüş bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.Öğretim elemanlarının ise öğretim sürecinin başında yapmaları beklenen durum belirleme çalışmalarını tam olarak yerine getirdikleri, öğretim sürecinin içinde ve sonunda yapmaları beklenen işleri genellikle yerine getirdikleri, benzer biçimde performansa dayalı durum belirleme çalışmaları çerçevesinde yapmaları beklenen işleri de genellikle yerine getirdikleri yönünde görüş bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.Bir bütün olarak ele alındığında, öğretim elemanları ile öğrenciler arasında öğretim sürecindeki durum belirleme uygulamalarının gerçekleştirilmesi bakımından görüş farklılıklarının bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the expected assessment tasks is realized or not by instructors at various stages of learning and teaching processes. The survey was carried out by taking both students? and instructors? opinions. By taking students? opinions, it was aimed at finding out how the expected tasks are realized by instructors. In addition, by taking the views of instructors, it was aimed to conclude how often those tasks are carried out.In this study, the survey method was used to describe the existing situation. For data collection the questionnaire that was developed by Nartgün (2009) has been used to determine students' opinions. For detecting staff views, a questionnaire was developed by the researcher by using the items of a questionnaire previously developed by Nartgün (2009). The content validity of the questionnaire was provided by experts.The questionnaires designed in accordance with the purpose of the study were administered on 456 students and 68 instructors at the Faculty of Education of Trakya University in 2009-2010 academic years. The results of each item in the questionnaire were analyzed separately as percentage and frequency values.The findings from the students? views revealed that the majority of teaching staff could not exactly fulfill the expected tasks related to assessment at the beginning of teaching process, during the teaching process and performance-based assessment. However, less than half of instructors stated that they realize the expected tasks at the beginning of teaching process or during the process. When the instructors? opinions about performance-based assessment were analyzed, it was seen that most of them claimed they realize all the expected tasks.When all findings handled as a whole it was found that there are some differences between the students? and instructor? opinions about the assessment tasks expected to realize by instructors in the teaching process.