Reflections of nationalism on Hollywood and Turkish film industry
Miiliyetçiliğin Hollywood ve Türk film endüstrisi üzerindeki yansımaları
  1. Tez No: 278712
  2. Yazar: ARİF BURCAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Millet, milli kimlik, milliyetçilik, Hollywood sineması, Türk sineması, Nation, national identity, nationalism, Hollywood cinema, Turkish cinema
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez Hollywood ve Türk sinemasının, Amerikan ve Türk toplumu içinde milliyetçiliğin oluşturulması üzerindeki etkisini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Üçü Türk Sinemasından üçü Hollywood Sinemasından olmak üzere toplam altı film ayrıntılı olarak incelenecektir. Milliyetçi filmlerin yapımında etkili olan faktörler, hükümetlerin bu tür filmleri destekleme nedenleri ve bu tür filmlerde kullanılan milliyetçi ve patriotik imgeler ele alınacaktır.Bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm millet, milli kimlik ve milliyetçilik kavramları üzerinde duracaktır. Bu bölümde millet kavramının tanımı, milli kimliğin içerikleri, temel milliyetçilik teorileri ve milli kimlik oluşturulmasında medyanın oynadığı rol incelenecektir. İkinci bölümde Hollywood sinemasının Amerikan milli kimliğinin oluşturulmasındaki etkisi üç örnek Hollywood savaş filmi üzerinden analiz edilecektir. Son olarak, üçüncü bölümde Türk sinemasının Türk milli kimliğinin oluşturulmasındaki rolü üç örnek Türk filmi üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is prepared with the aim of analyzing the role of both Hollywood and Turkish cinema in the construction of nationalism in American and Turkish societies. Detailed analysis of six movies, three movies from Hollywood cinema and three movies from Turkish cinema, are made. The factors that are effective in making nationalistic movies, the reasons why governments support these kinds of movies and the patriotic and nationalistic images that are used in the movies are handled.This thesis is composed of three major chapters. Chapter One will focus on the concepts of nation, nationalism and national identity. In this chapter, meanings of nation, characteristics of national identity, theories of nationalism, and the effect of media on the construction of national identity will be studied. Chapter Two will analyze the effect of Hollywood on constructing American national identity by examining three Hollywood war movies. Finally, Chapter Three will focus on the role of Turkish cinema in the construction of Turkish nationalism by studying tree Turkish movies.