Celâleddin es-Suyûtî'nin Târîhu'l-Hulefâ adlı eserinin tercümesi (1-102 sayfalar)
- Tez No: 278801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: es-Süyûtî, Tarihu?-Hulefa, Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu tez çalışmasında, Mevlana Şeyh Celaleddin es-Suyûtî'nin Tarihu'l-Hulefa adlı eserinin 1-102 sayfalarının tercümesi ve değerlendirmesi yapılmıştır.Hadis, Tefsir gibi İslami ilimlerindeki çalışmalarıyla tanınan es-Suyûtî'nin çok fazla bilinmeyen yönlerinden biri de tarihçiliğidir. Birçok önemli esere kaynaklık eden Târîhü'l-Hulefâ adlı eser Es-Suyûtî'nin aynı zamanda büyük bir tarihçi olduğunu da gözler önüne sermektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde Es-Suyûtî' nin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ikinci bölümde ise eserin tercümesinden yararlanılarak Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer dönemine ait genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca değerlendirme kısmı temel İslam Tarihi kaynaklarından da yararlanılarak zenginleştirilmiştir.Çalışmamızın Ek'ler kısmında ise Es-Suyûtî'nin Tarihu'l-Hulefâ adlı eserinin 1-102. sayfalarının tercümesi yer almaktadır. Ayrıca eserde geçen Arapça kelimelerin anlamlarının açıklandığı bir sözlüğe de yer verilmiştir.ANAHTAR KELİMLER: es-Süyûtî, Tarihu'-Hulefa, Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer.
Özet (Çeviri)
In this work, the 1st to 102 th pages of the book Tarihu?l-Hulefa by Mevlana Seyh Celâleddin es Suyûtî, are translated and evaluated.Es-Suyûtî is known by his academic works about Islamic Studies like Hadith (The sayings of the prophet Mohammed and his good habits) and Tefsir (a very deep examination and translation of the Holy Quraan ), but he has another field of study: history.The book Tarihü?l Hulefa, which is a main source of many books, proves that Süyûtî is a great historian too.In the first cheapter of our work,it is mentioned about the life and the books of Es-Suyûtî.In the second cheapter evalotion is made about Caliph Ebûbekir and Caliph Omar era, by using translated version of the book Tarihu?l-Hulefa.In addition the evaluation cheapter of the book is enriched by using the main Islamic history books.In the appendix cheapter, there is the translation of the page 1 to 102 of the book Tarihu?l Hulefa by Es-Süyûtî.In addition there is a dictionary part which gives the Turkish equivalences of the Arabic vocabulary that is mentioned in the book.