Devlet ve piyasa başarısızlıklarına ilişkin bir değerlendirme
An evaluation on the failures of the state and the market
- Tez No: 278802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Devlet, İktisadi Doktrinler, Piyasa ve Devletin Başarısızlıkları, State, Economical Approaches, Market and State Failure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Devlete yüklenen sorumlulukların ve devletten beklentilerin tarihsel süreç içerisinde sürekli değişim gösterdiği görülmektedir. Merkantilistler, güçlü bir ulus devlet yaratmak için müdahaleci devlet anlayışını benimserken, Fizyokratların özellikle Merkantilistlere tepki olarak tarafsız devlet anlayışını savundukları görülmektedir. Fizyokrasi'nin alt yapısını oluşturduğu Klasik İktisadi Ekol ise, devlete güvenlik, adalet ve diplomasiden oluşan çok sınırlı görevler yüklemiştir. Klasik İktisadi Ekol'ün 1929 yılında ortaya çıkan Büyük Buhran nedeniyle başarısız olması üzerine ortaya çıkan Keynesyen Yaklaşımlar müdahaleci ve sosyal refah devlet anlayışını benimsemiştir. 1970'li yıllarda ortaya çıkan stagflasyon olgusu nedeniyle Keynesyen Yaklaşım eleştirilmeye başlanmış ve Neo-Liberal Yaklaşımlar olarak adlandırılan Monetarizm, Avusturya İktisat Yaklaşımı, Anayasal İktisat gibi liberal yaklaşımların tekrar gündeme gelmesine neden olmuştur.Günümüzde devletin ekonomiye müdahalesinin yararlı sonuçlar doğurduğunu düşünenlerle tersi durumu savunanlar arasındaki tartışmanın devam ettiği görülmektedir. Müdahaleci devlet yaklaşımını savunanlar piyasa başarısızlıklarından bahsederken, liberal yaklaşımları benimseyenlerin ise devletin neden olduğu sorunları gündeme taşıdıkları görülmektedir.Çalışmada tarihsel süreç içerisinde değişen devlet anlayışı, piyasa başarısızlıkları ve devletin neden olduğu sorunlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Responsibilities laid on state and expectancies from state always alter through historical process. While Mercantilists adopt interventionist government to create a strong national state, Fizyokrat advocate neutral state especially to react against Mercantilists.Classical Economical Approach whose base is Physiocracy imposes highly restricted tasks comprised from security, justice and diplomacy on state. Keynesian Approach which emerged after Classical Economical Approach failed owing to Great Depression appeared in 1929 internalizes interventionist and social welfare state mentality. With the help of stagnation phenomenon which came out around the 1970s Keynesian Approach was began to be criticized and liberal approaches like Monetarism, Austria?s Economical Approach, Constitutional Economy and which are called as Neo-liberal Approaches added to the agenda again.At the present time discussion between those who consider state intervention in the economy results in beneficial consequences and those who think the opposite is continuing. While the defenders of the interventionist state approach make mention of market failure, advocates of liberal approaches give voice to problems caused by the state.With the help of this study state variable approach, market failures and problems caused by state are analyzed throughout historical periods.