Mesnevî'de geçen hayvan metaforlarının tasavvufî yorumu
Sufi interpretation of the animal metaphors in Mathnawi
  1. Tez No: 279040
  2. Yazar: SERPİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAKLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, metafor, mesnevî, hayvanlar, hayvanî sıfatlar, nefsanî sıfatlar, Mawlana, metaphor, Mathnawi animals, animal qualities, carnal qualities
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma peygamber göndermenin Mesnevî'de geçen hayvan metaforları ve hayvan hikayeleri hakkında yapılmıştır. Metaforların yüklendiği tasavvufî anlamlar çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Konuyu incelerken sosyolojik, psikolojik ve tarihi verilerden de yararlanılmıştır.Bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın metodu ve temel kavramları açıklanmıştır. Birinci bölümde Mesnevî'de metaforik anlatım ve hayvan metaforu kavramları açıklanmıştır. Ardından da Mevlânâ ve diğer hayvan hikayesi yazarları arasında karşılaştırma yapılmıştır. İkinci bölümde ise Mesnevî'de geçen hayvan metaforlarının tasavvufî yorumları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was done about animal stories and animal metaphors in Mathnawi. While investigeting this theme, benefited by sociological and phisicological and historical datas. This metaphores undertake meanings are composed form the study?s main theme.The study consists of an introduction and two main parts. In the introduction was explained the method of research and main concepts. In the first part was explained meteaphorical meaning and animal metaphors in Mathnawi. And then Mawlânâ was opposed to the other animal stories writers. In the second part was studied the mystic interpretation of animal metaphors in Mathnawi.