İslam Hukuku ile mukayeseli olarak günümüz Afganistanı'nda kadınların maruz kaldığı bazı uygulamalar
Some of the practices against women in Afghanistan in comparison to Islamic Law
- Tez No: 279053
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, kadın hakları, İslam Hukuku, bed, bedel, çok evlilik, Afghanistan, woman rights, Islamic law, baad, bedel, polygamy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Afganistan'da hâkim olan gelenek-görenek ve bazı uygulamalardan dolayı birçok kadın çeşitli zorlamaya maruz kalmakta veya temel haklarından mahrum bırakılmaktadır. Bu uygulamaların da çoğu ya İslam dinine mal edilmekte veya en azından din adamları tarafından İslam Hukukuna ters olduğu insanlara bildirilmemektedir. Din adamları bu haksızlığa karşı çıkmaları gerekirken ne yazık ki çoğu zaman bu uygulamaları fiilleri ile onaylamaktadırlar.Tezimizin amacı, günümüz Afganistanı'nda kadınların haksızlığa maruz kaldıkları söz konusu uygulamaları ele alarak İslam Hukuku açısından değerlendirmektir.Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde kadınların özel hukuk alanında maruz kaldığı bazı uygulamaları, ikinci bölümde ise kamu hukuku alanında maruz kaldıkları bazı uygulamaları ele aldık. Her konuyu ele alırken de ilk önce Afganistan'daki uygulamaları tespit ettik, ardından da söz konusu uygulamanın Afgan Kanunlarındaki yerini ve İslam hukuku açısından meşruiyetini değerlendirdik.Sonuç olarak, detaylı bir şekilde ele alıp İslam Hukuku ile mukayese ettiğimiz uygulamaların bazılarının tamamen cahiliye döneminden kalmış İslam'ın yasakladığı uygumlalar olduğu ve bazılarının da asıl itibarı ile İslam hukukunda bulunup fakat kötüye kullanıldığı kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Due to the prevailing current customs, traditions and some applications in Afghanistan, many women suffer violence or are deprived of their basic rights. Many of such customs are either ascribed to Islam incorrectly or at least the clergymen do not express that they disagree with Islamic law. Though the clergymen should oppose this injustice, unfortunately most of the times they endorse it through their actions.The purpose of this thesis is to address the unjust practices against women in Afghanistan from the perspective of Islamic law.The thesis consists of two chapters. I dealt with the unjust practices against women in the field of private law on the first chapter and handled the unjust practices in the field of public law on the second chapter. On discussing of each subject, I first exposed the current practices in Afghanistan and then discussed the position of the practice in the Afghani Codes and its legitimacy in Islamic law.I concluded that some of the practices that I examined in comparison to Islamic law are the remnants of pre-Islamic customs that were strictly forbidden by Islam, while some others are the abuse of Islamic rules.