Sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımının öğrenenlerin akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi (İlköğretim 5. sınıf fen ve teknoloji dersi)
The effects of social constructivist learning environment design on academic achievement and learning retention of learners (Science and technology course at the 5th grade of primary school)
- Tez No: 279133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL FER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı, öğretim tasarımı, akademik başarı, öğrenmenin kalıcılığı, Social constructivist learning environment design, instructional design, academic achievement, learning retention
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 5. sınıf fen ve teknoloji dersi ?Dünya, Güneş ve Ay? ünitesi için uygulanan sosyal yapılandırmacı ile MEB yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımlarının öğrenenlerin akademik başarıları ve öğrenmenin kalıcılığı üzerindeki etkisini incelemektir.Öntest-sontest-tekrartest kontrol gruplu deneysel model kullanılan bu araştırmanın çalışma grubu 2009-2010 öğretim yılı bahar döneminde, İstanbul ili, Güngören ilçesi Kemal Kaya İlköğretim Okulu'ndaki iki 5. sınıf şubesi öğrenenlerden oluşmuştur. Şubelerin denkliğini belirlemek için öğrenenlerin 5. sınıf ağırlıklı dönem sonu başarı ortalamalarının farkına bakılmış; farkın anlamlılığı, bağımsız gruplar t-testi ile kontrol edilmiştir. T-test bulgularında şubelerin uygulama için birbirlerine denk oldukları görülmüştür. Bu doğrultuda rastgele seçilen 5F (n=37) deney, 5E (n=37) şubesi ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu ile sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı, kontrol grubuyla ise MEB yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı ilkelerine göre dersler sürdürülmüştür.Araştırma verileri, öğrenenlerin akademik başarılarını ve öğrenmenin kalıcılığını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ile elde edilmiştir. Ortalama güçlüğü 0.57 ve Cronbach Alpha (?) güvenirlik katsayısı 0.87 olarak bulunan akademik başarı testi; uygulamadan bir hafta önce öntest, uygulamadan sonra sontest, sontestten dört hafta sonra kalıcılık testi olarak her iki gruba uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, Tek Faktörlü Kovaryans Analizi (Ancova) ile çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda, öntest puanları kontrol altına alındığında sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı uygulanan deney grubunun sontest puanları ile MEB yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı uygulanan kontrol grubunun sontest puanları arasında anlamlı fark olmadığı bulgulanmıştır. Sontest puanları kontrol altına alındığında ise öğrenmenin kalıcılığı yönünden sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımı uygulanan deney grubu lehine anlamlı fark olduğu bulgulanmıştır. Bu bulgulara göre araştırmanın birinci hipotezi desteklenmezken ikinci hipotezin desteklendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effects of social constructivist learning environment design and Ministry of National Education (MONE) constructivist learning environment design applied on science and technology course at the 5th grade of primary school for course module titled ?The Earth, the Sun and the Moon? on academic achievement and learning retention of learners.Pretest-posttest?delayed posttest control group experimental design is used in this research. The sample is composed of two 5th grade classes learners in Istanbul city, Güngören district Kemal Kaya Primary School, in the second term of the academic year 2009-2010. In order to determine the equivalance of the classes, the differences between grade point averages of the 5th grade learners and the significance of the differences is controlled by independent group t-test. As a result of the t-test findings, it is seen that the classes are equivalent for the application. Accordingly, 5F (n=37) class is selected as experiment group and 5E (n=37) class is selected as the control group randomly. The courses are carried on according to the principles of social constructivist learning environment design in experiment group and MONE constructivist learning environment design in control group.Data of the research is obtained by academic achievement test developed by the researcher for testing academic achievement and learning retention of learners. The academic achievement test whose mean difficulty index is 0.57 and Cronbach Alpha (?) reliability coefficient is 0.87 is applied to each group as pretest one week before the application, posttest after the application and retention test four weeks after the application. Data acquired from the research is analysed by terms of One Factor Covairance Analysis (Ancova).As a result of the research, no significant difference is found between posttest grades of the groups on which social constructivist learning environment design and MONE constructivist learning environment designs are applied when pretest grades are controlled. In terms of learning retention, significant difference is detected in favour of the group on which social constructivist learning environment design is applied when posttest grades are controlled. According to these findings, it is decided that the research supports the second hypothesis while not supporting the first one.