İlköğretim 7. sınıf bilişim teknolojileri dersinde problem temelli yaklaşıma göre oluşturulan sosyal yapılandırmacı öğretim ortamı tasarımının etkililiği
The effectiveness of social constructivist instructional environment design based on problem-based approach in primary school grade 7th computer technology course
- Tez No: 262110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL FER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Öğretim Tasarımı, Sosyal Yapılandırmacılık, Problem Temelli Öğrenme, Akademik Başarı, Curriculum, Instructional Design, Social Constructivisim, Problem Based Curriculum Design, Academic Achievement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim 7. sınıf Bilişim Teknolojileri dersi ?Yayıncılığa Başlıyorum? ünitesi için uygulanan sosyal yapılandırmacı ve MEB yapılandırmacı öğrenme ortamının, öğrenenlerin akademik başarıları, öğrenmenin kalıcılığı ve öğrenen görüşleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Deneysel araştırma modeli kullanılarak yapılan bu araştırma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılının II. döneminde, İsmetpaşa İlköğretim Okulu'nda 7. sınıf düzeyinden 7-A ve 7-B sınıflarından 60 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Grupları seçmek amacıyla okuldaki 7. sınıf öğrencilerinin 2009-2010 güz yarıyılı I. dönem sonu ağırlıklı başarı ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı bağımsız gruplar t-testi ile kontrol edilmiştir. Test edilen grupların I. dönem sonu ağırlık başarı ortalamaları arasında anlamlı bir fark çıkmadığından gruplar tesadüfi olarak belirlenmiştir. Deney grubu ve kontrol grupları kura çekilerek belirlenmiştir. Buna göre 7-A şubesi deney grubu, 7-B şubesi de kontrol grubu olarak seçilmiştir.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testinin ve dereceli puanlama ölçeğinin ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS-15 paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, yüzde, frekans, standart sapma değerlerinden, Tek Faktörlü Kovaryans Analizi ve Mann Whitney U Testi'nden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı uygulanan deney grubu öğrenenleri ile MEB yapılandırmacı kontrol grubu öğrenenleri arasında, akademik başarı bakımından deney grubu öğrenenleri lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenmenin kalıcılığı ise uygulanan başarı testi bakımından değerlendirildiğinde sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı uygulanan deney grubu öğrenenleri ile MEB yapılandırmacı kontrol grubu öğrenenleri arasında, deney grubu öğrenenleri lehine anlamlı bir fark bulunduğu belirtilebilir. Öğrenmenin kalıcılığı dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirildiğinde ise sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamı uygulanan deney grubu öğrenenleri ile MEB yapılandırmacı kontrol grubu öğrenenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte öğrenenlerden uygulama hakkında yazılı olarak alınan olumlu ve olumsuz düşüncelerden sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamının deney grubu öğrenenlerinin görüşlerini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main attempt of this research is to evaluate the effects of social constructivist and MEB constructivist teaching media?s, which are put in to practice in the 7th grade primary school ?Information Technologies? course through unit ?I Start Publishing?, on learners? academic achievements, permanency of learning and learner?s views.This research is carried out on 60 seventh grade students, who are selected from 7-A and 7-B classes in İsmet Paşa Primary School, in the academic year of 2009-2010?s second term, taking experimental research as a model. In order to select the groups independent groups t-test is employed to check whether the academic success of the students in the first term of the 2009-2010 academic year would pose any significant difference. Since there weren?t any significant difference among students? success the groups were selected randomly. Experimental and control groups are determined through drawing lots. Accordingly, class 7-A is selected as the experimental group whereas class 7-B is selected as the control group.The data of the research are gathered through an achievement test, which is designed by the researcher, and rubric?s pre-test and post-test application as a permanency test. SPSS-15 program is used to analyse the data. The data gained from the research was examined in terms of mean, percentage standard deviation, One Factor Covariance Analysis (ANCOVA) and Mann Whitney U Test.The findings of the test didn?t prove any dramatic difference, in terms of academic success in favour of the experimental group, which went though a social constructivist instructional environment as opposed to MEB constructivist control group. When evaluating in terms of permanency of learning, it can be said that there is a significant difference between the experimental group which was in a social constructivist environment and the control group which was in a MEB constructivist environmet according to the achievement test. However when evaluating in terms of permanency of learning according to rubric, there was not a remarkable difference between the experimental group which was in a social constructivist environment and the control group which was in a MEB constructivist environmet according to success test. There is a signifiant difference, however, in favour of the students of the experimental group. Besides, the feedback ? positive and negative-written by the students about the application, has shown that social constructivist environment affected students? views in a positive way.