İlköğretim okullarındaki yönetici, sınıf ve psikolojik danışma ve rehber öğretmenlerin kaynaştırma adayı özel gereksinimli öğrencileri tanıma ve yönlendirme yeterliliklerinin incelenmesi (Gaziantep ili örneği)
An analysis of primary school administrators?, teachers? and school counselors? proficiency in assessing and directing students with special needs in inclusive and mainstreaming schools (A case study in greater Gaziantep area)
  1. Tez No: 279235
  2. Yazar: NUR TOPRAK KARAER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SEMİH SUMMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Students With Special Education Needs, School Administrator, School Counselor, Primary Teacher, Mainstreaiming
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma temelde, ilköğretim düzeyinde, özel gereksinimli öğrencilerin, okul yöneticileri, sınıf ve psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenleri tarafından tanınma yeterliliklerinin belirlenmesi sorununa yöneliktir. İlköğretim düzeyinde, özel gereksinimli öğrencilerin normal eğitime dahil edilmeleri konusuna yönetsel bir sorun olarak dikkat çekmeyi, ileride tasarlanacak hizmet içi eğitim programlarına veri sağlamayı ve bu konuda genel bir farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir. Veriler 2009-2010 öğretim yılında Gaziantep İli Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde, evreni temsil oranı dikkate alınarak oranlı küme örnekleme yöntemi ile seçilen 26 ilköğretim okulunda görev yapan 85 okul yöneticisi, 499 sınıf ve 10 Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğretmeninden elde edilmiştir.Araştırma, bir proje bütünü içinde yürütülen çalışmaların bir parçası olmaktan öte, alanyazında özel gereksinimli öğrencilerle ilgili araştırmaların, incelenen evrende, öncüsü olması ve okul yöneticilerinin, sınıf ve PDR öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencilere yönelik bilgi ve tutumlarının algılanması bakımlarından önemlidir.Araştırma için özel olarak bir ölçek geliştirilmiştir. Deneklerce verilen yanıtlar SPSS 15.0 paket programında çözümlenmiştir. Verilerin çözümünde yüzdelik dağılım ve tablolaştırma teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre okul yöneticilerinin, sınıf ve psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrenciyi tanımada zorluk çektikleri ve bu öğrencilerle ilgili aldıkları eğitim ve bilgi konusunda kendilerini yetersiz buldukları gözlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, özel gereksinimli öğrencilerin öncelikle yönetsel bir sorun olarak ele alınması ve okul yöneticilerinin, sınıf ve psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrenciler ve kaynaştırma eğitimi konusunda ciddi bir eğitimden geçirilmeleri önerilmiştir.Anahtar kelimeler; Özel Gereksinimli Öğrenciler, Okul Yöneticileri, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Sınıf Öğretmeni, Kaynaştırma Eğitimi
Özet (Çeviri)
The study aimed at assessing school administrators?, general education teachers? and school counselors? level of proficiency in identifying students with Special Education Needs, as an administrative problem at primary school level. It also sought to provide some preliminary data wich would be used as the foundation of in-service training programs to be designed for students with Special Education Needs. The data were obtained from the proprotionately selected research population in Şehitkamil and Şahinbey districts of Greater Gaziantep Province, 85 school administrators, 499 primary school teachers and 10 school counselors in 26 primary schools joined the study as subjects during the 2009-2010 academic year.It is hoped that the study would contribute to the literature by creating a general awareness concerning students with Special Education Needs as an administrative problem. The study is important in that it is the first study conducted within the current population on students with Special Education Needs; beyond being a complementary part of an ongoing Social Support Project (SODES) in Gaziantep province.A special data collection tool was developed for the study. The responses given by the subjects were analyzed by using SPSS 15.0. Frequency analysis and crosstabulation were the major tools in statistical analyses. The findings indicate that school administrators, school counselors and primary school teachers have difficulty recognising and assesing students with special education needs and find themselves insufficent in the field of inclusive education. The schools, surveyed also seemed to lack basic inclusive infrastructure and physical conditions to meet special education needs in the province. In the light of findings, it is suggested that school administrators, school counselors and primary school teachers should be offered a comprehensive in-service training on inclusive education and students with special needs.