Örgüt kültürü ve psikolojik iklimin politik davranış algılamaları üzerindeki etkileri: Kayseri'de bir araştırma
Effects of psychological climate and organizational culture on political behavior perceptions: Research in Kayseri
  1. Tez No: 279255
  2. Yazar: AMAR E. MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Davranış Algılamaları, Politik Davranış, Psikoloji İklim, Örgüt İklimi, Örgüt Kültürü, Political Behavior Perceptions, Political Behavior, Psychological Climate, Organizational Climate, Organizational Culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Organizasyonların da toplumlar gibi kültürleri vardır. Bu kültür, örgüt içerisinde de yine toplumlarda olduğu gibi doğruları, yanlışları gösteren değerleri içerir. Kültür, örgüt içi davranışları etkilemesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Örgüt kültürü, bireylerin davranışlarını şekillendiren önemli faktörlerin biridir. ?Örgüte hâkim olan hava? anlamına gelen psikolojik iklim de benzer şekilde örgüt içi bireylerin davranışlarını etkilemektedir. Bu iki etkileyici faktörün bireylerin örgütlerindeki politik davranış algılamalarını nasıl etkilediği bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır.Çalışmada Cameron ve Quin'in kültür modeli esas alınmış ve örgüt kültürü dört tür olarak benimsenmiştir: Klan Kültürü, Hiyerarşi Kültürü, Pazar Kültürü, Girişim Kültürü. Psikolojik iklim ise beş alt boyutta ele alınmıştır: Katkı, Tanıma, Zorluk, Rol Açıklığı ve Destekleyici Yönetim.Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışanlardan seçilen 391 kişilik örneklemde yapılan araştırma sonuçlarına göre; dört kültür tipinden, girişim kültürü hariç diğer üç kültürün politik davranış algılamaları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Psikolojik iklimde ise zorluk alt boyutu hariç diğer iklim alt boyutlarının politik davranış algılamalarını etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada sadece cinsiyet itibariyle politik davranış algılamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Genel olarak değerlendirildiğinde, kültürün ve iklimin politik davranış algısında önemli iki değişken olduğu bu tez sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Similar with the societies, organizations have their cultures. Such cultures, similar with the societies?, include the values addressing the wrong and the right within the organizations. Culture has a particular importance in the sense of its affecting the behaviors within the organization. Culture is one of the most important factors shaping the behaviors of the individuals within organizations. With a similar manner, the psychological climate, which means the dominant climate within the organization, affects the individuals within the organizations. The purpose of that study is to identify how do such two factors affect the political behavior perceptions of the individuals within organizations.At this study the organizational culture Cameron and Quin?s cultural model has been taken as the basis, and adopted as four types, which are Klan Culture, Hierarchy Culture, Market Culture, and Enterprise Culture. On the other hand the psychological climate has been handled at five dimensions, which are contribution, acknowledgement, difficulty, open role, and supporting management.According to the researches conducted on 391 employees working at the Organized Industry Zone of Kayseri, among those four culture types, excluding the Enterprise Culture, the three cultures have effects on political behavior perceptions. At the psychological Climate, excluding the difficulty sub-dimension, the other climate sub-dimensions effect the political behavior perceptions. At the study a significant difference had been determined among the political behavior perceptions only on the basis of gender. When assessed in general, it is evident that the culture and the climate are two variables at the political behavior perception.