Gençlik ve din Kur'an kursu öğrencilerinin kişilik gelişmesi üzerine bir din psikolojisi araştırması (Kayseri/Develi örneği)
Youth and religion: a research on personality development of student in Kuran courses from the point of view of psychology of religion (A case study in Kayseri/Develi)
  1. Tez No: 279254
  2. Yazar: FATIMA MELEK KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Ergenlik, Kişilik, Kişilik Gelişimi, İçselleştirme, Religion, Adolescence, Personality, Personal Development, Internalize
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu alan araştırmasına Kayseri İlinin Develi İlçesindeki Güneyaşağı Kur'an Kursu öğrencileri katılmıştır.Araştırmanın genel amacı Kur'an Kursuna devam eden genç öğrencilerin kişilik gelişimini araştırma konusu yapmakla birlikte, kişilik gelişimi din ilişkisini, ergenlerin temel problemlerini, ergenlerin dine bakış açılarını, ergenlikte arkadaş etkisini, kursların genel durumunu, öğrencilerin memnuniyet durumlarını, kurstaki temel problemlerini de ortaya koymaktadır.Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal ve kuramsal çerçeve oluşturulmuş ve araştırmamıza yol gösterecek kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde öğrencilere uygulanan anketten elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Son bölümde ise genel değerlendirme yapılarak sorunların çözümü için çeşitli öneriler sunulmuş ve araştırma sonuçlandırılmıştır.Dinin ergenlerin kişilik gelişimine referans sağlayarak onların kişilik gelişimine katkı sağladığı saptanmıştır. Öğrencilerin sosyo-ekonomik seviyesi düşük ailelerden geldiği hipotezi doğrulanmıştır. Kurstaki öğrencilerde grup psikolojisinin etkisiyle şekilci dindarlığa rastlanmış, kalıplaşmış yargıların varlığı gözlemlenmiştir. Ergenlik dönemi çocuklukta sorgulanmadan kabul edilen dini bilgilerin akıl süzgecinden geçirildiği bir dönemdir. Ancak öğrencilerde dini şüphenin az olduğu, dinin sorgulanmadan kabul edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The students of Güneyaşağı Girls Koran Course in Develi Town of Kayseri attended to this ampiric research.Although the research generally focuses on the personality developmant of young students attendıng Kor?an course, it also presents the relationship between personal development and religion, basic problems of the adolescents, the adolescents? viewpoints of religion, the friend?s influence in adolescence, general condition of the courses, condition of the students? pleasure, main problems in the course.The research is consists of two parts. In the first part, conceptual and theoretical frame is consisted and the terms which guide to our research. At the second part, evidences obtained from the questionnaire fulfilled by the students. At the final part, various suggestion is offered to solve the problems by evaluating generally and research is concluded.It is determined that religion helps adolescents? personal development with providing the reference to their pesonal development. The hypothesis that the students come from the families whose socio -economic level is low is confirmed. Formalist religiousness is encountered with the effect of group psychology and existence of stereotyped opinions is observed. Adolescence is a period when the religious information -that is accepted in the childhood with no questioning- passes through the brain filter. But it is determined that religious doubt is very little among the students, the religion is acepted with no questioning.