Coğrafya öğretmenlerinin sınıf yönetimine yönelik görüşleri: Karabük örneği
The opinions of geography teachers for classroom management styles: Karabuk sample
- Tez No: 279572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafya Eğitimi, Coğrafya Öğretmenleri, Sınıf Yönetimi, Geography, Geography Education, Geography Teachers, Class Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerinin sınıf yönetimi hakkında görüşlerinin belirlenmesi ve kişisel özelliklerine göre sınıf yönetimi hakkındaki görüşlerinin değişip değişmediğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Araştırma deseni olarak tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın çalışma grubunu, Karabük ilinde görev yapan 60 coğrafya öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmada öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amacıyla 32 maddeden ve iki bölümden oluşan ?Coğrafya Öğretmenleri'nin Sınıf Yönetimi Hakkındaki Görüşlerinin Belirlenmesi? isimli anket uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizini yapmak için frekans ve yüzdelikler, ortalama, standart sapma, ikili grup karşılaştırmalarında ilişkisiz t testi (independent samples t test) ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analizi (one way anova) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucunda gruplar arası anlamlı bir fark bulunması durumunda ise Tukey HSD (multiple comparisons) testleri uygulanarak faklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığı belirlenmiştir.Verilerin istatistiksel çözümlemeleri SPSS 15 paket programı kullanılarak uzmanlarla birlikte yapılmıştır.Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlara göre; coğrafya öğretmenlerinin sınıf yönetimi anlayışları, cinsiyetlerine ve en son mezun oldukları okula göre anlamlı farklılıklar göstermemektedir. Coğrafya öğretmenlerinin demokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarında yaşlarına göre anlamlı farklılık görülmezken, otokratik sınıf yönetimi anlayışına göre anlamlı farklılık görülmektedir. Mesleki deneyim yıllarına göre coğrafya öğretmenlerinin demokratik sınıf yönetimi anlayışlarında anlamlı farklılıklar bulunmazken, otokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışlarında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Okullardaki genel sınıf mevcuduna göre, coğrafya öğretmenlerinin otokratik ve ilgisiz sınıf yönetimi anlayışı anlamlı farklılık göstermeyip demokratik sınıf yönetimi anlayışı anlamlı farklılık göstermektedir. Coğrafya öğretmenleri, otokratik sınıf yönetimi anlayışını belirleyen maddelerin bir kısmında otokratik eğilimli olduklarını, demokratik ve ilgisiz yönetim anlayışını belirleyen maddelerin genelinde demokratik olan ve ilgisiz olmayan sınıf yönetimi sergilediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine secondary school geography teachers? views for class management and whether their views for class management change according to their personal qualifications or not.The study group of this research in which scanning model was used as the research design was comprised of 60 geography teachers.In order to determine the teachers? views, the survey with 32 items and two sections called ?Determining geography teachers? views towards class management? was applied.In order to analyse the data of the research, frequency and percentages, average, standard deviation, independent samples t test in dual group comparisons, one way anova analysis in more than two groups were used. In case there is a meaningful difference among groups after one way anova analysis Tukey HSD (multiple comparisons) test were applied and the groups forming differences were determined.The statistical analysis of the data were sort out via SPSS 15 programme package with specialists.According to the results of the research; geography teachers? class management approach do not differ according to their gender and the schools where they were graduated from. Geography teachers? class management approaches do not indicate a meaningful variation in democratic class management approaches but varies in autocratic and irrevelant class management approaches according to professional experience. Geography teachers? class management approaches do not indicate a meaningful variation in democratic and irrevelant class management approaches but varies in autocratic class management approaches according to ages. Class management approaches of geography teachers autocratic and irrelevant class management approach do not indicate variation whereas democratic class management approach varies according to general class size. Geography teachers stated that they exhibit a partly autocratic approach in some of the issues determining the autocratic class management approach, in democratic and irrelevant management approach they exhibit a democratic and irrelevant management approach in general.