Necati Öner'in mantık bilimine katkıları
The contributions of Necati Oner to the science of logic
  1. Tez No: 279571
  2. Yazar: NEŞE KİLSEDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel zihniyet, Tutum, Akıl ilkeleri, Zihniyet, Critical Mentality, Attitude, Principles of Mind, Mentality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma Necati Öner'in mantık bilimine yaptığı katkıları incelemek üzere hazırlanmış ve ortaya koyduğu kavramlara değinilerek mantık anlayışı derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma, bu amaçlar doğrultusunda Öner'in mantık anlayışını bir bütün olarak ele almıştır.Birinci bölümde; araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve konuyla ilgili diğer çalışmalar ele alınmıştır.İkinci bölümde; Necati Öner'in yaşamı ayrıntılı biçimde incelenmiş, eserleri, ilmi şahsiyeti, felsefi-mantıki çizgisinin temellerini oluşturan düşünsel ilgileri kapsamlı olarak açıklanmıştır.Üçüncü bölümde; Öner'in doktora tezi ''Tanzimattan Sonra Türkiye'de İlim ve Mantık Anlayışı'' doğrultusunda Türkiye'de mantığın tarihsel süreç içindeki seyri ele alınmıştır. Mantık üzerine tanımlar, belli dönemlerde görüşleriyle etkin olan düşünürlerden örnekler verilmiş ve İslam dünyasındaki mantık, Osmanlı medreselerindeki mantık, Tanzimat öncesi ve Tanzimat sonrası mantık anlayışları derinlemesine incelenmiştir.Araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Öner'in doçentlik tezi ?Fransız Sosyoloji Okuluna Göre Mantığın Menşei Problemi? temelinde Öner'in Fransız Sosyoloji Okulu'nu eleştirisi ve mantığın kaynağı problemi üzerinde durulmuştur. Sınıflama, zihniyet, ilkel düşünce, iştirak, kategori ele alınan başlıca konulardır. Temel zihniyetlere üçüncü bir zihniyet olarak eklenen eleştirel zihniyet kavramı, Öner'in ikinci dereceden zihniyetlere neden tutum adını verdiği incelenen diğer konulardır.Dördüncü bölüm ise Öner'in mantık anlayışında oldukça önemli bir yere sahip olan aklın ilkelerini içermektedir. ?Mantığın Ana İlkeleri? başlığı altında Öner'in profesörlük tezi ?Mantığın Ana İlkeleri ve Bu İlkelerin Varlıkla Olan İlişkileri? ele alınacaktır.Araştırmanın sonunda ise Öner'in mantık anlayışı ile ilgili genel bilgilere ulaşılmış; bu bilgiler tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is based on the contributions of Necati Oner to the science of logic and also examines Oner?s mentality of logic as a whole.In Chapter 1, the aim of the research, the importance of the research, the way of the research and other researches about the subject are held.In Chapter 2, the life of Necati ONER, his works, his personality as a scientist, his mentality of philosophy and logic are widely explained.In Chapter 3, the development of logic in Turkey is held under the influence of Oner?s post graduation thesis ? The Mentality of Science and Logic in Turkey after Tanzimat?. In this chapter some descriptions about logic are given. Also some examples about effective philosophers are given. Logic in Muslim world, Logic in Muslim seminaries of Ottoman Empire, the mentality of logic before and after Tanzimat are deeply analysed.Forms the starting point of the research. In his Assistant Professor thesis ? The Main Problem of Logic According to Sociology School of French? Oner criticizes the Sociology School of French and deals with the problem of the source of logic. Classification, mentality, proto thinking, participation, category, are main subjects that mentioned in this research. Critical mentality that added to the main mentalities as the third mentality and the question why second group mentalities are named as attitude are the other subjects that held in this research.Chapter 4 implicates the principles of mind which has quite important place in Oner?s mentality of logic.At the end of the thesis, Oner?s logic knowledge is argued and interpreted.