İstanbul Modern Sanat Müzesi ile Avusturya Lentos Kunst Museum Linz'in eğitim odaları etkinliklerinin 2009-2010 döneminde incelenmesi ve karşılaştırılması
Researching and comparing Istanbul Modern Art Museum with Lentos Kunst Museum Linz's education rooms activities in 2009-2010
  1. Tez No: 279879
  2. Yazar: SELİN GÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzede Eğitim, Müze Eğitimi, Eğitim Programları, Etkinlik Örnekleri, Education In The Museum, Museum Education, Education Programmes, Activity Samples
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
?İstanbul Modern Sanat Müzesi İle Avusturya Lentos Kunst Museum Linz'in Eğitim Odaları Etkinliklerinin 2009-2010 Döneminde İncelenmesi Ve Karşılaştırılması? isimli çalışma ile amaçlanan müzelerin sanat eğitimindeki yerlerini tespit etmek, müze eğitim odası olan müzelerin çocuklara, katılımcı bireylere ve gruplara ne kadar katkıda bulunduklarını ortaya koymaktır. Örneklemimde bulunan müzelerin ne kadar çeşitli etkinlikler düzenlediklerine ve bu etkinliklerin düzenledikleri sergileri ile olan ilişkilerine dikkat çekilmiştir.Türkiye'de müze gezme bilinci halen çok düşük seviyelerde bulunmakta olup, öğrenciler okullarının düzenlediği geziler ile, okul öncesi, ilköğretim veya ortaöğretim çağındaki çocukların bir kısmı ise aileleri ile müzeleri gezmektedir. Çocuklara müze bilinci çok erken yaşlarda verilmelidir. Bu sebeple; yaşayarak, yaratıcılıklarını kullanarak, üreterek öğrenme mekanı sağlayan müzeler, okul ortamından, okul ders programlarından, her zaman kullandıkları sanatsal malzemelerden farklı ortamlar sunmaktadırlar.Sadece rehberli turlar değil, sanatsal, yaratıcı ve eğitsel mekanlar sunan müzelerin sundukları etkinlik imkanları, etkinlik raporları ile tek tek anlatılmıştır. Bu raporlar sonucunda ortaya çıkan önerilerin başında her müzenin bir eğitim odasına sahip olması ve eğitsel etkinlikler düzenlemesi gerekliliği bulunmaktadır.Bu araştırma; eğitim bölümlerinin görevleri, eğitmenlerin görevleri, eğitim odasının düzeni, eğitim odasında gerçekleşen yaratıcı etkinlik örnekleri hakkında bilgiler vermekte, eğitim odası olan müzelerin eksiklerini tamamlamaları için fikirler verebilmekte ve eğitim odası olmayan bir çok müzeye eğitim odası kurmaları yönünde ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the research, ?Researching and Comparing Istanbul Modern Art Museum with Lentos Kunst Museum Linz's Education Rooms Activities In 2009-2010? I have aimed to point out the importance of museums in art education and to show how the education rooms in the museums contribute to the education of children, adults, and groups. I have drawn attention not only to a variety of activities organised by various museums but also to the relations between the exhibitions and the activities that are organized.Museum awareness in Turkey is still too low. In spite of the fact that preschool, primary school, and secondary school pupils are taken to field trips to museums by their schools and also by their families, museum visiting rates remain below the average. Museum awareness should be given at an early age. That?s why, museums give children a space of opportunities of learning by living, producing, using different materials and using their creativities besides schools, school curriculums.Museums provide educational programmes besides guided tours. In my research I have presented activity samples and shown how these fun, artistic, educational, and culturally rich environments cater to the young mind?s imagination, creativity, and provide effective learning. As a result of these reports, I can confidently recommend every museum to have an education room and organize educational activities.This research contains information regarding the duties of the education departments and educators as well as information on the way these education rooms are set. I have also added brief examples of various creative activities performed in these education rooms. With this data, my research guides and gives ideas to museums which already have education rooms and want to develop themselves, along with the museums that do not have education rooms but would like to establish one.