İtalya ve Türkiye'de lisans düzeyinde güzel sanatlar eğitim sistemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of education systems of fine arts at license level in Italy and Turkey
- Tez No: 279906
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Eğitimi, Akademi, Fine Arts Education, Academy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye ve İtalya'daki güzel sanatlar eğitiminin lisans düzeyinde araştırılması ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada, birinci olarak İtalya ve Türkiye'nin eğitim sistemleri tarihsel olarak ayrı ayrı ele alınarak ve günümüzde uygulanan eğitim sistemi ayrıntılı bir şekilde örnekleriyle ortaya konulmuştur.Bir sonraki aşamada da her iki ülkenin de eğitim sistemleri hem tarihi gelişimleri açısından kendi sosyal kültürel yapıları içinde değerlendirilerek, hem de günümüzde uygulanan lisans düzeyindeki güzel sanatlar eğitimi amaçları, programları ve uygulamaları irdelenerek karşılaştırılmıştır.Tezin en sonunda her iki ülkenin de eğitim sistemlerinin birbirlerinin eğitimlerine katkılarının neler olabileceği yönünde öneriler sunularak, genel bir değerlendirme yapılmıştır.Bu araştırma tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmada literatür tarama tekniği kullanılmış ve görüşme formu aracılığıyla nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Araştırma evreni 2009-2010 eğitim-öğretim yılında, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve L'Aquila Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümüdür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, aim is to evaluate fine arts education in Turkey and Italy as comparative and investigation at license level.In this study, at first stage education systems discussed as historically one by one and then the education system which is applied nowadays, presented in details with examples.At the next stage, educations systems of both countries evaluated in terms of their social cultural structures and also compared in today?s education of license level?s objectives, programs and practices by examining.At the end of Thesis, general evaluation has been done with presenting recommendations in the direction of what could be the additives of both countries education systems to each others educations.This research is an investigation with a scanning model. At this research, literature scanning technique is used and qualitative and quantitative datas were collected with interview forms. Environmental of researching group were the students who were studying at Marmara University Fine Arts Faculty Sculpture Department and Fine Arts Academy of L?Aquila Sculpture Department in 2009?2010 academic year.