Türkiye-Suriye ilişkilerinde su sorunu ve terörizme etkisi
Water problem in relations between Turkey- Syriato the effect of terrorism
- Tez No: 280136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye- Suriye İlişkileri, sınıraşan sular, su sorunu, uluslararası su hukuku, terörizm, Turkey-Syria Relations, transboundary waters, water problem, International water law, terrorism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Türkiye ve Suriye ilişkileri özellikle son 50 yıldır bitmek bilmeyen bir gerilim havası içinde sürmüştür. 1946 yılında bağımsızlığını kazanan Suriye ile Türkiye arasındaki bunalımlar 1957'de başlamıştır. Suriye'de yönetimde etkili olan Baas Partisi, Hatay'ın Suriye'nin toprağı olduğunu iddia etmiş ve bu konuda hem kendi kamuoyunda hem de Arap dünyasında propagandalar yapmıştır. Hatay sorunu, ideolojik farklar, ittifaklaşmalar ve diplomatik diyalog eksikliklerinden kaynaklanan problemli ilişkiler bir türlü telafi edilememesinin yanı sıra, 1960'lı yıllarla birlikte başlayan su sorunu ve Suriye'nin terör örgütlerine olan desteği nedeniyle ikili ilişkiler daha da gerilmiştir.Türkiye- Suriye ilişkilerinin ana konusu 1983 yılına kadar su olurken bu tarihten sonra, yerini su- terör ikilisine bırakmıştır. 1983 yılına kadar Türkiye'ye karşı mücadele veren Ermenistan'ın Özgürlüğü için Ermeni Gizli Örgütünü (ASALA) destekleyen Suriye, 1978 yılında Türkiye'den Şam'a kaçan Abdullah Öcalan'a ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'ne ev sahipliği yapmıştır. 1980'lerin ortasına kadar Suriye'de bulunan ve ciddi bir askeri gücü olmayan PKK, 1984 yılında silahlı mücadeleye başlaması ile Suriye istihbaratı tarafından desteklenmiş, kendisine her türlü yardımı kolayca sağlamıştır. Türkiye uluslararası platformlarda da daima Suriye'nin hedefi durumuna gelmiş, Türkiye'yi güç duruma düşürebilecek her türlü faaliyete adı karışmıştır. Suriye, terör örgütlerini barındırarak Türkiye'nin güvenliğini doğrudan tehdit etmiştir. Bu sayede su sorununa kendi istekleri doğrultusunda yön vermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Relations of Syria and Turkey have maintained in an unceased tension especially over the past 50 years. Syria gained its independence in 1946 and crisis between Turkey and Syria started in 1957. The Baath Party being effective at the rule of Syria claimed that Hatay belonged to Syria and made propaganda about this issue in both its public opinion and Arap world. Problem of Hatay, ideological differences, alliances and problematic relations arising from the lack of diplomatic dialogue could not somehow compensated; Bilateral relations has been stressed more because of water problem starting with 1960s and Syria?s has supported for terrorist organization.While the main subject of Turkey- Syria relations has been about water since 1983 but after this date, it has left its place to water-terror couple. Syria that has supported Armenian lodge for the Liberation of Armenia struggle against Turkey since 1983 hosted Abdullah Öcalan who escaped from Turkey to Syria in 1978 and PKK. PKK in Syria not having a serious armament has been supported by the Syria intelligence when its armed struggle started in August of 1984. Turkey has also been a target of Syria at the international platforms all the time and it has been involved in all kinds of actions that could leave Turkey in a difficult situation. Syria has threatened the security of Turkey directly by hosting terrorist organizations. Thus, Syria has aimed to strengthen its hand in order to solve water problem according to its own requests.