Türkiye'de 1980 sonrasında ihracata dayalı büyüme modeline geçilmesinin işsizliğe etkilerinin küreselleşme bağlamında incelenmesi
Analysis of the effects of transition to export-led growth model on unemployment in post 1980 Turkey in context of globalisation
  1. Tez No: 280145
  2. Yazar: MEHMET YİYİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 1980 Dönüsümü, Küresellesme, Büyüme, ssizlik, 1980 Transformation, Globalisation, Growing, Unemployment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Küresellesme olgusu yas, cinsiyet, statü ayrımı olmaksızın hepimizin hayatına doğrudan ve/veya dolaylı olarak etki etmektedir. Bizlerin tekil hayatlarımızı etkilediği kadar ülke yönetimlerini de etkilemekte, dolayısı ile ülke yönetimlerinin, tüm ülke vatandaslarının hayatını etkileyecek olan siyasi ve ekonomik kararlarının sekillenmesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Literatüre bakıldığında küresellesmeyle ilgili bugüne kadar sadece Türkçe yazılmıs binlerce akademik yayın olduğu söylenebilir. Tüm dünyada ise özellikle 1980'li yıllardan itibaren en fazla rağbet gören konulardan biridir. Yeni bir kavram olması, henüz net bir tanımı olmaması ve tüm dünyayı öyle ya da böyle etkiliyor olması, üzerine yapılan arastırmaları arttırmaktadır.Bu tezin amacı 1980 yılına kadar korumacı ekonomik politikalar uygulamıs olan Türkiye'de bu yıldan sonra küresellesme olgusuyla uyumlu olarak liberalizasyon sürecine girilmesinin issizliğe etkilerinin belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
Concept of globalisation effects lives of all of us directly and/or inderctly without considering age, sex and statute. As effecting our single lives, it also effects public administrations, hence it plays an effective role in shaping of government political and economical desicions that will effect all lives of citizens of the whole country. We can say that there are thousands of academical publications about globalisation written in Turkish up to now according to the literature. It?s one ofthe most demanded subjects in all over the world, especially after 1980?s. The number of researches on globalisation is increasing because it?s a new concept, it has no clear definitions and it effects all the world in any case.The purpose of this thesis is to determine the effects of entering the liberalisation process consistant to globalisation after 1980 in Turkey where protective policies were appied until 1980.