Evliya Çelebi'den hareketle kahvehanelerden cafelere dönüşüm
Transformation of coffee-houses to cafes by focus of seyahatname of Evliya Çelebi
  1. Tez No: 280191
  2. Yazar: ESRA BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Kahvehane, Cafe, Evliyâ Çelebi Seyahatnamesinde Kahve ve Kahvehane, Kahvehaneden Cafelere Dönüşüm, Coffee, Coffee House, Cafe, Cafe and Coffee House in Seyahatname of Evliyâ Celebi, Transformation of Coffee Houses to Cafes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kahve, Arap yarımadasında ortaya çıkmış ve buradan dünyanın bir çok bölgesinde kendine özgü kültürünü oluşturarak yayılmış olan bir üründür. Kendine özgü içim kültürünü oluşturan kahve içeceği, değişik coğrafi alanlarda bulundukları bölgenin sosyal yapısını yansıtan sosyal-kamusal alan olarak tanımlanabilecek kahvehane kurumlarını oluşturmuştur. Kuruldukları dönemden günümüze kadar kahvehaneler çeşitli değişim ve dönüşümlere uğramışlar ve bu süreç içerisinde bulundukları bölgenin sosyal-kültürel izlerini taşımaya devam etmişlerdir.Bu çalışmada, Evliyâ Çelebi Seyahatnamesinden hareketle kahvehane kurumlarının dönüşüm süreci incelenmiştir. Kahvehaneler, sanayileşme ile birlikte tüketim toplumu, küreselleşme ve popülerleşme gibi olguların da etkisi ile birlikte Batılı yaşam biçimi odaklı olarak cafelere dönüşmüşlerdir. Bu dönüşüm sürecinde, kahvehaneler küresel anlamda ürün, ürün sunumu, mekansal özellikleri gibi çeşitli alanlarda standartlaşmalar getirmekle birlikte kendilerine özgü sosyal-kültürel fonksiyonlarını yerel kültürel etkilerini de yansıtarak sürdürmeye devam etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Coffee, a beverage discovered in Arabian Peninsula, spreads all of the world by creating its own culture. Coffee, as unique beverage, caused coffe-houses establishment, as social-public institution that reflect social structure of their region. From past to today, coffee-houses undergone several changes and transformations and continue to reflect cultural and social effects of their foundation regions.In this study, framework of coffee-houses transformation process examined with focus of Seyahatname of Evliyâ Celebi. Along industrialization period, with effects of consume focused society, globalization and popular culture phenomenons, coffe-houses transform to cafes according to western-oriented life style. Transformation of coffee-houses to cafes, globally, standardize various fields such as product types, coffee service and place designs, but also these institutions continue to social-cultural functions by reflecting local cultures.