Yerel yönetimlerde değişim yönetimi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi alan araştırması
Management changes in local government and Samsun Metropolitan Municipality field research
  1. Tez No: 280190
  2. Yazar: POLAT TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP GÜNAY İSBİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, Değişim Yönetimi Teknikler, Yeni Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimlerde Değişim
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tez çalışmasıyla, her şeyin hızla değiştiği günümüzde, yerel yönetimlerin bu değişime ayak uydurabilmek için değişim yönetimini ne denli başarıyla uygulayabildiklerinin tespiti amaçlanmaktadır. Günümüzde örgütler, hızlı değişimin ortaya çıkardığı sorunlarla baş edebilmek için pek çok yöntem denemekte ve çareler aramaktadır. Teknolojik gelişmelerin ivme kazandırdığı değişim, toplumları, örgütleri ve onların kültürlerini derinden etkilemekte ve değiştirmektedir. Değişen ve çeşitlenen toplumsal taleplere cevap vermek isteyen örgütler, yönetim anlayışlarını değiştirmek zorunda kalmaktadır. Eski yönetim yaklaşımlarıyla yeni taleplere cevap verilemeyeceğini gören örgütler, kendilerini yenilemek ve değiştirmek zorunluluğu duymaktadır. Bu nedenle değişimi başarılı bir biçimde yönetmek ve ayakta kalmak isteyen örgütler yeni yönetim tekniklerinden yararlanmak durumundadırlar.Değişimden en fazla etkilenen örgütlerin başında yerel halka hizmet sunan yerel yönetimler gelmektedir. Değişen ve gelişen toplumun taleplerine cevap veremez hale gelen kamu yönetimi, 1980'lerden sonra, kamu yönetimi sorunlarını çözebilmek için, ?yeni kamu yönetimi? denilen bir anlayışı benimsemek zorunda kalmıştır. Bu anlayışın gelişmesiyle birlikte ?yönetişim? kavramı değer kazanmış ve yerel yönetimlerin önemi gittikçe artmaya başlamıştır. Bu bağlamda yerel halkın taleplerine cevap vermek isteyen yerel yönetimler, kendilerini bu yeni anlayışa göre değiştirmek ve yenilemek zorunda hissetmektedirler. Bu bağlamda yerel hizmetlerin etkin ve verimli bir biçimde yerine getirilmesini amaçlayan yerel yönetimler değişim yönetimini benimsemek ve başarıyla uygulamak zorundadırlar.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın, ilk iki bölümü teorik çerçeveyi kapsamaktadır. Üçüncü bölüm ise bir alan araştırmasıdır. Teorik bölümler için, konuyla ilgili Türkçe ve İngilizce kaynaklar taranmıştır. Kitaplar ve makaleler yanında Türkçe Yüksek Lisans ve Doktora tezleri taramış, ayrıca internet üzerinden de kapsamlı bir araştırma yapılmış ve çok sayıda yararlı elektronik kaynağa ulaşılmıştır.Samsun Büyükşehir Belediyesinde yapılan alan araştırmasında değişim yönetimi sürecinde; kurumun yönetim anlayışı ve iletişim biçimi ile örgütsel sorunları arasındaki anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesine çalışılmıştır. Ayrıca kurumdaki yönetim anlayışı, iletişimi biçimi ve örgütse sorunlarla ilgili çalışanların tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kurumun yönetim anlayışı ve iletişim biçimi ile örgütsel sorunları arasında anlamlı bir ilişki olduğu varsayılmış; ancak oluşturulan hipotezler doğrulanmamıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, we have attempted to determine how well the local governments, today when everything is changing very quickly, in order to be able to keep up with change, today have been successful in applying ?change management?. Nowadays, governments have been tryingi a lot of methods and looking for new ways to be able to cope with the problems caused by rapid changes. The changes accelerated by technological developments affect and change communities, organizations and their cultures deeply. The organizations which require to meet their changing and varying requests are obliged to change their administrative policy: The governments which realize that it?s not possible to meet the new requests by using old approaches feel that they are obliged to renew and change themselves. For this reason, the organizations which want to manage to do the changes successfully and to survive have to benefit from the recent governing techniques.The first of the organizations most negatively affected by the change are the local governments which serve local people. Public management which has come to a position that cannot meet the requests of changing and developing community, after 1980, has to, in order to be able to solve the problems of ?public management?, adopt an understanding called ?new public management?. With the development of this understanding, the concept of ?governance? has gained value, and the importance of local governments has gradually increased. In this context, local governments which want to meet the requests of local people feel the necessity of changing and renewing themselves, according to this anderstanding. Therefore, local governments which aim at fulfilling local services in an effective and productive way have to adopt ?change management? and use it in a successful way.The first two of the three sections which make up this study cover only the theoretical framework. As for the third section, it is a field study. For the theoretical part we have scanned relevant Turkish and English sources. In addition to these sources, we have done some research on Turkish MA. and PhD dissertations, and also have done detailed reseach on the internet, reaching a great many useful electronic sources.In a field research done at Samsun Metropolitan Municipality, we have tried to find out whether there is a meaningful relationship between the institution?s management strategy, the way of communication and organizational problems during the process of change management. In addition, we have also tried to determine the employees attitudes towards management strategy at the institution, the way of communication and organizational problems. In the resourch it has been presumed that there is a meaningful relationship between the institution?s management strategy, the way of communication and organizational problems but the hypotheses haven?t been verified yet.Key Words1.Change2.Change Management3.Change Management Techniques4.New Public Management5.Changes in Local Governments.