Türkiye'de yol işçileri: Kamuda çalışan yol işçilerinin sosyokültürel profili
Road construction and maintenance workers in Turkey, sociocultural profile of road workers who works in public sector
- Tez No: 280230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Road Workers, Socioculturel Profile, The Turkish Union of Road Construction and Building Workers
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki yol işçilerinin örgütlenme ve mücadele geçmişi ile bugünkü koşulları esas alınarak hazırlanmıştır. Buna ek olarak yol işçilerinin sosyokültürel profilini daha net ortaya koymak amacıyla, kamuda çalışanlar arasında bir araştırma yapılarak desteklenmiştir.Tez dört ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi çizilmiş ve daha sonra sanayi devriminin etkisiyle beraber ortaya çıkan kapitalist süreç ve bu sürecin devamında kendini sendikalar aracılığı ile ifade etmeye çalışan işçi sınıfı; İngiltere, Almanya, ABD ve Fransa örnekleri ile ele alınmıştır. Birinci bölümün son kısmında ise Türkiye'de işçi sınıfının ortaya çıkışı ve gelişimi Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemi olarak iki ana başlıkta incelenmiştir.İkinci bölümde; bir olgu olarak yol ve yol işçiliği analiz edilerek, Türkiye'deki yol işçilerinin gelişimi, örgütlenmesi ve mücadele süreci anlatılmıştır. Yine bu bölümde sanayileşme hamleleri ve yatırımların artmasının doğal sonucu olarak işçilerin sayısındaki ve yasal düzenlemelerinde desteğiyle ortaya çıkan sendikaların sayısındaki artış incelenmiştir.2010 yılı esas alınarak, Türkiye'deki yol işçilerinin hem kişisel hem de örgütsel davranışları ile profilleri ortaya çıkarılmıştır. Kamuda çalışan yol işçileri içerisinde (646 işçi ile) anket çalışması yapılmış, bu şekilde topluluğun sosyokültürel yapısı belirlenmiştir. Bu anket çalışmasının detaylı sonuçları üçüncü bölümde anlatılmıştır.Çalışmanın dördüncü bölümünde ise, yol işçilerinin cinsiyeti, kuşak farklılığı, doğum yerinin kentsel ölçeği, eğitim durumu, çalıştığı kurum ve internet kullanıcılığı gibi belli başlı özellikleri esas alınarak, karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve kendi aralarındaki benzerlikler ile farklılıklar ortaya konulmuştur.Çağımızda yaşanan hızlı değişim sürecini daha iyi anlamaya çalışmak ve sahip olduğumuz veriler ışığında bu değişime pozitif bir katkı koymak toplumsal bir sorumluluktur. Bu çalışma ile genelde Türkiye tarihine özelde ise işçi sınıfı tarihine çalışmanın boyutları içerisinde katkı koymak hedeflenmiştir. 2010 yılına kadar Türkiye'de yol işçiliği hakkında hiçbir araştırma bulunmamaktadır. Bu yönüyle bu çalışma, türünün ilk ve şimdilik son örneğidir.Anahtar Sözcükler1. Yol İşçileri2. İşçi Sınıfı3. İşçi Sendikası4. Sosyokültürel Profil5. Türkiye Yol, Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası
Özet (Çeviri)
This study is prepared by esentially taking on organization and struggle history of road workers and their present conditions in Turkey. In addition to that, in a view to exert road workers? sociocultural profile clearly, it was supported with a survey which has aimed public employees.This thesis consists of four main topic. In the first section of the study, the conceptual framework is drawn. Afterwards, the capitalist process that appeared with the effects of industrial revolution and later on this process, the labor which has tried to express themselves through trade unions is dicussed; with the examples from United Kingdom, Germany, the United States and France. As in the last part of the first section, the rise and the growing of labor in Turkey is examined with two subheadings; Ottoman and Republic period.In the second part, by analyzing the road and road workers? as a matter of fact, growing, organizing and struggling of these workers in Turkey is explained. In this part, it is also searched that; increasing at investments and industrialization have properly a rising effect on the number of workers and number of trade unions which was held by legal arrangements.By essentially taking year 2010 on, it is brought out both personal and organizational behaviours of Turkish road workers? profile. A survey (with 646 road workers) was conducted on road workers in the public sector With this way, this group?s sociocultural structure is determined. Detailed results of this survey is expatiated in the third section.In the fourth part of the study, Turkish road workers are comparatively analyzed with grounding on their main properties like gender, generation gap, urban scale of the place of birth, educational level, working organization, internet usage etc. and and their similarities and differences are introduced.In this age, trying to understand rapid period of change and contributing positively to these changes in consideration of parameters we have is certainly a social responsibility. With this study and within it?s scale, it is intended to contribute in general to the history of Turkey and in particular to the history of labor. Till 2010, there is no survey available in Turkey about road employe status. On that sense, this study is the first and yet the last example of it?s kind.