Gaziantep ilinde sağlık sektörü ve sağlık harcamaları
The health sector and health expendıtures ın Gaziantep province
  1. Tez No: 280385
  2. Yazar: YEMLİHA YANAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, sağlık, yatırım, ekonomi, Gaziantep, health, investment, economics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkelerin gelişmiş düzeylerinin en önemli göstergelerinden birisi de sağlık sistemlerine yapmış oldukları yatırımlar ve bu yatırımların ülke ekonomisi içerisindeki oranıdır. Son yıllarda sağlık alanında gelişmiş ülke standartlarında yapılan yatırımlarla Türkiye, Ortadoğu Bölgesi için sağlık hizmetleri konusunda çekim merkezi haline gelmiştir. Türkiye'nin aktif dış politikası sayesinde; komşularıyla ilişkilerini geliştirmiş olması ve birçok komşu ülke ile vize uygulamasını kaldırmış olması, Türkiye'yi komşu ülke halkları tarafından dikkatle izlenir hale getirdiği gibi, Türk halkının da komşu ülkelere ilgisini artırmıştır. Artık komşu ülkelerden Türkiye'ye Türkiye'den komşu ülkelere çok yönlü ilişki başlamıştır. Türkiye'ye kültürel ve turistik amaçlı geziler dışında tedavi amaçlı sağlık turisti de gelmeye başlamıştır. Bölge ülkeler arasında gelişmekte olan bu ilginin, ülkelerin sahip olduğu sağlık sektörü pontasiyellerinde işbirliği ve yatırım patlaması yapacak düzeyde olmaktadır. Bu nedenle 2009-2011 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışma ile Gaziantep ilinin sağlık sistemi ve sağlık sistemine yapılan harcamalar araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında hastane fiili yatak sayısı, yatak başına düşen nüfus, sağlık ocağı sayısı, sağlık ocağı başına düşen nüfus, sağlık evi sayısı, sağlık evi başına düşen nüfus, uzman hekim sayısı, uzman hekim başına düşen nüfus, pratisyen hekim sayısı, pratisyen hekime düşen nüfus, diş hekimi sayısı, diş hekimi sayısı, diş hekimine düşen nüfus, ebe sayısı, ebeye düşen nüfus, hemşire sayısı, 1 hemşireye düşen nüfus, sağlık memuru sayısı, sağlık memuruna düşen nüfus, eczacı sayısı, eczacıya düşen nüfus bakımından Gaziantep ili ile Türkiye ortalaması karşılaştırması yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ışığı altında, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep ilinde de yıllara göre sağlık sistemine yapılan yatırımların arttığı görülmektedir. Sağlık alanında önümüzdeki yıllarda yapılacak olan yeni yatırımlar ve uygulanacak olan sağlık reformları ile hem ülke genelinde hem de Gaziantep ilinde Avrupa Birliği standartlarının yakalanacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important indicator of the level of development of the countries is the investments to the health system and the ratio of these invesments in the country?s economy. As a result of the investments at the level of the European standards to health system, Turkey has become the center of attraction for Middle East region. Because of the Turkish active foreign policies like developing the relationships between the neighbours and holding up the visa between many neighbour countries, as well as Turkey has been watched by the neighbour countries, the attentions of the Turkish people to he neghbours has increased. Thus, in last years, versatile relations between Turkey and neigbour countries has started. So the tourists has began to come our country not only for he cultural and touristic trips, but also began to come for treatment. Therefore, at this study conducted between the years of 2009-2011 in Gaziantep province, the health care system and economical investmens for health system has been analysed. On the account of the study the compare of the effective bed capacity of the hospital, the number of person for each bed, the number of cottage hospitals, the number of population fort he cottage hospitals, the number of specialist, the number of person for each specialist, the number of practitioner, the number of person for each practitioner, the number of dentists, the number of person for each dentist, the number of widwife, the the number of person for each widwife, the number of nurses, the number of person for each nurse, the number of health staff, the number of person for each health staff, the number of pharmacies, the number of person for each pharmacy has been compared for the avarage between Gaziantep and Turkey. In the light of the informations obtained from this study, the increasing investments by the years in Gaziantep as well as in Turkey has been apparently seen. As a result of the investments and the reforms about the health system in the future, it has been thougt that the standards of the European Community can be reached in Gaziantep province.