Şükûfe Nihal (Başar)'in hikâye ve romanlarının tema ve yapısı üzerine bir inceleme
A study concerning theme and structure of Şükûfe Nihal (Başar)?s stories and novels
- Tez No: 280388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şükûfe Nihal (Başar), Kadın duyarlılığı, Eğitim, Roman, Hikâye, Şükûfe Nihal (Başar), Woman sensitivity, Education, Novel, Story
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 416
Özet
Şükûfe Nihal ( Başar )'in hikâye ve romanlarının tema ve yapısı adlı tez çalışmasında, yazarın öncelikle hayatı, edebi yaşantısı ve sanat anlayışı tespit edilmeye çalışılmış, hikâye ve romanlarının yapı ve tema özellikleri incelenmiştir. Yazarın edebiyat tarihimiz içindeki yeri ve durumu hikâye ve romanlarından hareketle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte yazarın yedi romanı ile bir hikâye kitabı roman inceleme teknikleri açısından incelenmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde hikâye ve roman türlerinin edebiyattaki işlevi, dünya edebiyatındaki gelişimleriyle beraber özellikle 1860-1950 yılları arasındaki Türk edebiyatında hikâye ve roman türlerinin gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde Şükûfe Nihal'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri ele alınarak yazar hakkında ön bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde yazarın hikâye ve romanlarının özetleri verilmiştir. Dördüncü bölümde yazarın eserlerinin bireysel ve toplumsal açıdan tema özellikleri ele alınıp açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde hikâye ve romanlar, roman inceleme teknikleri açısından detaylı bir biçimde incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise elde edilen bulgulara yer verilerek bazı tespitlerde bulunulmuş ve sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis Şükûfe Nihal?s story and novel?s theme and structure has been put forth through trying primarily to determine her life, literary career and her understanding of art. At the same time the writer?s seven novel and a story has been examined using novel examining technics.I tried to present the writer?s position in our literature history by using her story and novels. This study involves four parts. The function of story and novel as literary forms in literature and development of story and novel in Turkish Literature between 1860 and 1950 within the developments of world literature was under debate in the prologue. Detailed information about Şükûfe Nihal?s life, literature personality and works has been tried to be given in the second part. In the third part I gave the summaries of the writer?s novels and story. In the third part, theme properties of the writer?s works in terms of individual and society was tried to be dealt with and explained. In the fourth part the novels and the story has been examined in detail using novel examining technics. In the epilogue of the study some deductions and findings have been reached.