Devlet ve özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin öğretim sürecinde mizah kullanma yeterlilikleri konusundaki algılarının incelenmesi
The research on the adequacy of humor using of primary school teachers who works in private and state schools
  1. Tez No: 280583
  2. Yazar: BELMA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNSELİ ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: mizah, mizah tarzları, mizah kullanımı, Humor, Humor Styles, Use of Humor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin mizah tarzlarının demografik değişkenlere göre (cinsiyet, okul türü, mesleki deneyim) dağılımının ne olduğunu, okul içinde mizah kullanım puanlarının demografik değişkenlere (cinsiyet, okul türü, mesleki deneyim) ve mizah tarzlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmaktırTarama modelindeki bu araştırmanın çalışma grubunu Antalya il merkezinde bulunan devlet ve özel ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 119'u kadın, 37'si erkek toplam 156 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerine Kişisel Bilgi Formu, Mizah Tarzları Ölçeği ve Öğretmen Mizah Kullanım Ölçeği uygulanmıştır.Öğretmenlerin mizah tarzının demografik değişkenlere (cinsiyet, okul türü, mesleki deneyim yılı) göre dağılımı frekans ve yüzde değerleri hesaplanarak elde edilmiştir. Öğretmenlerin mizah kullanım düzeyinin cinsiyet ve okul türü değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı Bağımsız Örneklem t Testi kullanılarak saptanmıştır. Öğretmenlerin mizah kullanım düzeyinin, mesleki deneyim ve mizah tarzı değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise verilerin normal dağılmamasından dolayı Kruskal Wallis testi kullanılarak saptanmıştır. Hangi gruplar arasında fark olduğu ise Mann Whitney U testi ile belirlenmiştir. Elde edilen istatistiklerin manidarlık testinde .05 düzeyi esas alınmıştır.Bulgular, öğretmenlerin çoğunluğunun kendini geliştirici mizah tarzına sahip olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin mizah kullanım puanları mesleki deneyim yılına göre farklılaşırken, öğretmenin sahip olduğu mizah tarzına göre mizah kullanımının farklılaşmadığı görülmüştür.Bu araştırma bulguları çerçevesinde elde edilen sonuçlar daha önce yapılmış olan çalışmalarla birlikte yorumlanmış ve yine bu bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to search the distribution of primary school teachers? humor styles according to demographic variables (sex, type of school, occupational experience), and to see if the scores of humor using in schools become distinct according to demographic variables and teachers? humor styles.Study group of this research, which can be seen as a Screening Model, consists of one hundred nineteen male and thirty seven female teachers who works in a state or a private primary school in the center parts of Antalya city; and Personal Information Form, Humor Styles Scale, and Humor Using Scale were applied to the teachers who participated in this study.The distribution of teachers? humor styles according to demographic variables was obtained by calculating the frequency and percentage values. If the teachers' level of use of humor becomes distinct according to the sex and school types variables was determined by using indipendent sample t Test. However, to see if there is a differentation in the teachers' level of use of humor according to occupational experience and humor style variable was determined by using Kruskal Wallis test because of the abnormal distribution of the data. The difference of the study groups was determined by using Mann Whitney U test. In the significance test of the obtained statistics .05 level was used.Findings show us that most of teachers have self-improving humor style. The scores of teachers? use of humor differentiate according to the occupational experience; however, it does not differentiate according to the teachers? humor style.The results which obtained within the framework of this research?s findings were interpreted together with results of previous studies, and again, recommendations were made in the light of these findings.