Ebeveynlerin sahip oldukları değerlerin çocuklarını korumak istedikleri görsel medya öğelerine etkisi
The effect of parents? values to visual media components which they want to protect their children
- Tez No: 280858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KARAKELLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Değer, TV Kullanma Alışkanlıkları, Çocuklar İçin Sakıncalı Olan Görsel Sahneler, Value, TV Use Habits, Unfavorable Visual Scenes for Children
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; annelerin değerlerine göre çocuklarının izlemelerini sakıncalı buldukları görsel sahneleri, TV'nin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini, TV izleme nedenlerini, TV izlemeyle ilgili annelerin çocuklarına koydukları kuralları incelemektir. Ayrıca sakıncalı bulunan sahnelerin çocukların cinsiyetlerine göre incelenmesi, annelerin ve çocuklarının televizyon kullanma alışkanlıklarının belirlenmesi çalışmanın hedefleri arasındadır.Bu amaçla, araştırmanın örneklemini 7-14 yaş aralığında en az bir çocuğu olan, evli anneler oluşturmuştur. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Anne ve Çocuklarının Televizyon Kullanma Alışkanlıkları Anketi ve Portre Değerler Anketi uygulanmıştır. Buna göre TV kullanma alışkanlıkları 516 katılımcı anneden toplanan veriler üzerinden belirlenmiştir. Annelerin değerlerine göre yapılan incelemeler ise 71 Muhafazacı ve 83 Yeniliğe Açıklık değerine sahip toplamda 154 anneden elde edilen verilerle analiz edilmiştir.Çalışmanın tüm problemlerinde katılımcı grubun normal dağılım göstermediği tespit edilmiş, analizlerde Ki- Kare testi ve non parametrik testlerden Mann Whitney U testi kullanılmıştır.Bulgulara göre Muhafazacı değere sahip anneler, Yeniliğe Açıklık değerine sahip annelere göre çocuklarının cinsellik içeriği olan ve olumsuz örnek oluşturabilecek sahneleri izlemelerini daha sakıncalı bulmaktadır. Yeniliğe Açıklık değerine sahip anneler ise, `Dine dayalı yaşam alışkanlıklarının yüceltildiği' ve `Başkalarına kötülük yaparak yaşayan insanların bu davranışları sonucunda zarar gördüğü' sahneleri Muhafazacı değere sahip olan annelere göre çocuklarının izlemesini daha sakıncalı olarak değerlendirmektedir. Annelerin değerlerine göre çocuklarının korku ve şiddet içerikli sahneleri izlemelerini sakıncalı bulmalarında, TV izleme nedenlerinde, TV'nin olumlu ve olumsuz etkilerinde, TV izleme kurallarında anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkmamıştır. Ayrıca çocukların cinsiyetlerine göre, izlemelerinin sakıncalı bulunduğu sahnelerde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the visual scenes which mothers' found unfavorable to monitor their children, the positive and negative effects of TV on children, reasons for TV monitoring , the TV monitoring rules that set by the mothers for their children according to mothers? values. Investigation of the unfavorable scenes based on the gender of children and determine mothers and children's TV use habits are also aim of this study.For this purpose, the sample of the research consisted married mothers who have at least one child aged between 7- 14 years old. Demographic Information Form, Mothers and Their Children's TV Use Habits Questionnaire and Portre Values Questionnaire were applied to the participants. According to this TV use habits were determined over the data which was collected from 516 participant mothers. The investigations made according to mother?s values were analyzed with the data which obtained from in total 154 mothers as 71 of them with a value conservation and 83 of them with a openness to change value.İn all problems of the study, scores of the participants did not show normal distrubution, Mann Whitney U test of the non- parametric tests and Chi- Square test was used for analyses.According to the findings, mothers who have conservation value find more unfavorable than mothers who have openness to change value that their children may monitor scenes which have sexual content and create negative model. The mothers who have openness to change value evaluate more unfavorable than mothers who have conservation value that monitor scenes which related with `elevate the life habits based on religion? and `demaged as a result of the behavior of people living by doing evil to others?. According to mother?s values, significant difference did not occur on their children to monitor scenes which involve fear and violent, reasons for TV monitoring, the positive and negative effects of TV, the TV monitoring rules. Also based on the gender of the child no significant differences were noticed in the scenes which found unfavorable to monitor.