Yapısalcı öğrenme kuramına göre hazırlanan analog elektronik dersi yazılımının akademik başarıya etkisi
The effect of analog electronics course software prepared according to constructivist learning theory to academic achievement
- Tez No: 280923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Yapısalcı Öğrenme, Geleneksel Öğretim, Öğretim Yazılımı, Animasyon, Simülasyon, Computer Aided Teaching, Constructivist Learning, Traditional Teaching, Teaching Software, Animation, Simulation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, yapısalcı öğrenme kuramına göre hazırlanan bilgisayar destekli Analog Elektronik Dersi öğretim yazılımının akademik başarıya etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma, 2009 ? 2010 eğitim öğretim yılının bahar yarıyılında, Çukurova Üniversitesi, Adana Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Bölümü 1. Sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Mevcut sınıflardan, biri deney, diğeri kontrol grubu olmak üzere rastgele olarak iki sınıf seçilmiştir. Araştırma deney ve kontrol gruplarından toplam 72 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verilerini toplamak için, 2009?2010 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, yaklaşık olarak on altı saatlik bir çalışma yapılmıştır.Uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarına konu ile ilgili hazırlanmış akademik başarı testi uygulanmıştır. ?Diyotlar ve Çeşitleri'' konusu; deney grubu öğrencilerine, Adobe Flash CS4 yazılım programı yardımıyla hazırlanan ve yapısalcı öğretim temeline dayanan bilgisayar destekli öğretim yöntemi ile kontrol grubu öğrencilerine ise geleneksel öğretim yöntemi ile anlatılmıştır. Uygulama bittiğinde ise gruplara sontest uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda, araştırma esnasında elde edilen verilerin analizinde kullanılan eşleştirilmiş grup t-testi sonuçlarına göre, deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında deney grubu öğrencileri lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to determine the effect of computer aided teaching Analog Electronics Course software prepared according to constructivist learning theory to academic achievement.The research was conducted on Cukurova University, Adana Vocational School Department of Electronics Technology 1st Grade students during the spring semester of 2009-2010 educational year. Two classes were selected randomly, one experimental and one control group .The research was conducted on a total of 72 students from experimental and control groups. To collect data for the research, during the spring semester of 2009-2010 educational year, about sixteen hours' study has been done.Prior to application, academic achievement test, prepared related to the subject, was carried out on experimental and control groups. While the subject ?Diodes and Types of Diodes? was told to the experimental group students through computer-aided teaching method prepared with the help of Adobe Flash CS4 software program and based on constructivist teaching, the same subject was told to the control group students through traditional teaching method. When the application was over, posttest was carried out on groups.At the end of the study, according to the paired t-test results used in the analysis of data obtained during the study , between experimental and control group students, a significant difference favoring the experimental group students was observed.