Kudâme bin Ca?fer ve Nakdu'n-Nesr isimli eserinin incelenmesi
Kudâme bin Ca?fer and examining his book named his Nakd al-Nasr
  1. Tez No: 280940
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kudâme b. Ca?fer, Nakdu'n-Nesr, Tenkit, Nesir, Kudâme b. Ca?fer, Nakdu?n-Nesr, Tenkit, Nesir
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Arap edebiyatı ve tenkit alanında oldukça tanınmış bir âlim olan Kudâme bin Ca?fer'in hayatı, ilmî ve edebî kişiliği, tenkit alanındaki yeri ve Nakdu'n-Nesr isimli eseri incelenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; İlk olarak çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi ile ilgili açıklamalar yapılarak ortaya konan varsayımlar sıralanmıştır. Arap dili ve edebiyatının genel tarihi içerisinde Kudâme'nin yaşadığı döneme kadar belâgat ilminin gelişim süreci kısaca ele alınmış, klasik Arap edebiyatında nesrin biçim ve ilkelerinin oluşum süreci ile birlikte klasik Arap edebiyatındaki edebî tenkidin gelişim sürecinden bahsedilmiştir.İkinci bölümde; Kudâme bin Ca?fer'in hayatı, ilmî kişiliği, eserleri, içinde yaşadığı siyasî ve kültürel çevre, belâgat ve tenkit alanındaki görüşleri ve Arap edebiyatı âlimleri arasındaki konumu incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, Nakdu'n-Nesr adlı kitabın genel özellikleri, metodu, önemi, edebî yönü, muhtevası, yazarın kitapta ele aldığı önemli konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was investigated that the life of Kudâme bin Ca?fer famous person in Arap literature and the critism and his book named ?Nakd al-Nasr?. Our study consists of three parts.In the first part it was made a study about development of the rhetoric in general history of the Arap language and literature in short form, and was talked about form of the prose in the Arap literature together development process of the critism literary.In the second part, it was investigated that the life of Kudâme bin Ca?fer, personality literary, his boks, the circuit political and cultury in that was lifed and his opinions about the rhetoric and prose and his position in between the learnedsIn the third part, it was investigated the general special features of his book Nakdu?n-Nesr and its method, its importance, its side literary and subject matters that author described