Ratlarda oluşturulan deneysel diz osteoartriti modelinde intraartiküler hyalüronik asit ve glukozamin sülfat uygulamalarının kondroprotektif etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison practice condroprotective effectiveness of the glucosamine sulfate and intraarticular hyaluronic acid on the induced experimental model of rats knee osteoarthritis.
- Tez No: 281016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSTEMİ ALP YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Glukozamin sülfat, hyalüronik asit, rat, osteoartrit, diz, ön çapraz bağ, Glucosamine sulphate, hyaluronic acid, rats, osteoarthritis, anterior cruciate ligament
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Osteoartrit (OA) ağrı ve fonksiyonel kayıplara yol açan, dünya üzerinde en sık rastlanan kronik eklem hastalığıdır. OA tedavisinin amaçları ağrıyı ve disabiliteyi azaltarak yaşam kalitesini artrmaktır. Tedavide kullanılan başlıca yöntemler arasında basit analjezikler ve non-steroid anti-İnflamatuar ilaçlardan oluşan medikal tedaviler, egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, steroid ve hyalüronik asit gibi intraartiküler ajanlar, yardımcı cihazlar, iş-uğraşı terapisi, hasta eğitimi, glukozamin-kondroitin sülfat preparatları ve topikal kapsaisin gibi destekleyici yöntemler ve cerrahi tedavi yöntemleri sayılabilir. Kıkırdak yaralanmalarında uzun süredir kullanılan hyalüronik asidin, invitro çalışmalarda lökosit fonksiyonlarını azalttığı ve inflamatuar hücrelerin proliferasyon, migrasyon, kemotaksis ve fagositoz işlevlerini etkilediği gösterilmiştir. Hyalüronik asit insanlarda osteoartritli eklemlerde özellikle ağrıyı gidermek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılmaktadır. Hyalüronik asidin ratlarda, epifizyel büyüme plağı ve eklem kıkırdağında proteoglikan kaybını azalttığı, yapısal kıkırdak hasarını önlediği, artritik eklemde akut enflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.Glukozamin bir aminomonosakkarittir, glikozaminoglikanların disakkarit ünitesinin prekürsörüdür. Kartilaj matriksin proteoglikan komponentinin yapısını oluşturur. N- asetil glukozamin artiküler kondrositlerdeki nitrik oksit, siklooksijenaz?2 (COX?2) ve IL-2'yi inhibe eder.Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak osteoartrit oluşturulan ratlarda glukozaminsülfat ve hyalüronik asidin uygulamalarının kondroprotektif etkinliğinin sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada her grupta 15 olmak üzere toplam 45 rat kullanılmıştır. Ratların dizlerine patella üst polünden başlayıp tüberositas tibiaya kadar longütidinal insizyon yapıldı, daha sonra medial parapatellar ile artrotomi yapılmış, patella laterale devrilerek, ön çapraz bağ makroskopik olarak görülmüş ve eksize edildilmiştir. Eksizyon sonrası ön çekmece testi yapılarak işlem doğrulanmıştır. Cerrahi işlemden 2 hafta sonra her gruba 1 hafta ara ile 3 kez intra artiküler enjeksiyon uygulanmıştır. 1. grupta (glukosamin sülfat grubu) 12mg/0.06cc glukosamin sülfat insülin enjektörü ile intraartiküler uygulanmıştır. 2. grupta (HA grubu) ratların dizine 50µg/0.05cc insülin enjektörü ile intraartiküler HA uygulandı. 3. grupta (kontrol grubu) intraartiküler 50µl/0.05cc %0.9 luk NaCL(Sodyum klorid) uygulandı. Cerrahi sonrası 8. hafta ratlar sakrifiye edilmiştir ve elde edilen preparatlar histopatolojik olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Sonuç olarak osteoartritli ratlarda Glukozamin sülfat ve HA uygulamasının kontrol grubuna kıyasla rejenerasyon dokusundaki histopatolojik etkilerinin istatiksel açıdan anlamlı olduğu ortaya konmuştur.Sonuç: Glukozamin sülfat intraartiküler uygulaması osteoartritli dizlerde kullanılabilecek alternatif bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Osteoarthritis (OA) is the most common chronic joint disease in the world leading to pain and functional loss. The aim of the treatment of OA is to increase the quality of life with reduction of the pain and disability. Commonly used treatments are; medical treatments like simple analgesics and non-steroidal anti-inflammatory drugs, exercise, physical therapy procedures, intra-articular agents like steroids and hyaluronic acid, auxilliary equipment, work-occupation therapy, patient education, supporting methods like glucosamine-chondroitin sulfate preparations and topical capsaicin and also surgical methods for treatment of the osteoarthritis. Hyaluronic acid is used for a long time on cartilage injuries. In-vitro studies have been shown that hyaluronic acid reduces leucocyte functions and affects the functions of the cell proliferation, migration, chemotaxis and phagocytosis. Hyaluronic acid is used to resolve the pain and slow down the disease progression on humans osteoarthritis joints. Hyaluronic acid reduces the proteoglycan loss of growth plate and articular cartilage on the rats. It also prevents structural damage of cartilage and reduces acute inflammation in arthritic joints on the rats. Glucosamine is an amino monosaccharide nutrient and precursor of the disaccharide unit of glycosaminoglycan which is the building block of the proteoglycan component of the cartilage matrix. It has been demonstrated that N-acetylglucosamine inhibits nitric oxide, cyclooxygenase?2 (COX-2), and IL-2 production in cultured human articular chondrocytes.Objectives: The aim of this study is to compare the condroprotective efficacies of intraarticular glucosamine-sulfate and hyaluronic acid administrations in an experimental osteoarthritis model in rats.Material and methods: 15 rats for each groups (total 45) were used in this study. The knee joint was approached by means of an arthrotomy with a medial para patellar incision under sterile conditions. The patella was dislocated laterally to expose the anterior cruciate ligament (acl) and the acl was resected. The resection was controlled with an anterior drawer test. Two weeks later after the surgery, three injections were adminestered intraarticularly per week. In group 1 (glucosamine-sulphate group) 12mg/0.06 cc glucosamine-sulfate was injected with insulin injector to the intraarticular cavity. In group 2 (hyaluronic acid group) 50 ug/0.05 cc hyaluronic acid was injected with an insulin injector to the intraarticular cavity. In group 3 (control group) 50 ul/0.05 cc %0.9 NaCl was injected to the intraarticular cavity. The rats were sacrificed eight weeks later and the preparation were evaluated, histologic ally.Findings: In the osteoarthritic rat knee joints, the histopathological effects of tissue regeneration of glucosamine sulfate and HA application compared to the control group were shown to be statistically significant.Conclusion: Glucosamine sulphate administration can be accepted as an alternative treatment protocol in the treatment of osteoartritis in the knee joint.