Düzce ili ilköğretim öğrencilerinde erken puberte prevalansı, etiyolojisi ve sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi
Study on precocious puberty prevalance, etiology and sociodemographic characteristics in düzce province elemantary school students
- Tez No: 281017
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erken puberte, puberte prevalansı, okul taraması, sosyoekonomik düzey, çocuk, Düzce, Precocious puberty, puberty prevalance, school screening, socioeconomic level, child, Düzce
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç:Bu çalışmada Düzce İli merkez ilçesinde bulunan ilköğretim okullarında sağlık taraması yapılarak öğrencilerde erken puberte prevalansı ile etiyolojik dağılımının saptanması ve sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Metod:Çalışma Düzce İli merkez ilçesi şehir merkezinde bulunan ilköğretim okullarında yapıldı. Okullar sosyoekonomik düzeye göre derecelendirilerek öğrenci sayısı yönünden benzer üç guruba ayrıldı. Sekiz yaş altı kız ve 9 yaş altı erkek çocukların antropometrik ölçümleri ve puberte muayeneleri yapılarak pubertal evreleme Tanner metodu ile değerlendirildi. Testis hacimleri orşidometre ile ölçüldü. Erken puberte bulguları saptanan çocuklar tetkik edilmek üzere Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'ne yönlendirildi. Ayrıntılı incelemede tartı, boy ve VKİ değerleri, puberte evrelemesi, kemik yaşı değerlendirmesi, bazal ve gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) ile uyarılmış gonadotropin düzeyleri, pelvik ultrasonografi, hipofiz MRG bulguları değerlendirilerek etyolojileri araştırıldı. Ayrıca çalışmaya katılan tüm çocuklara puberteyi etkileyen sosyodemografik özellikleri değerlendirmek amacıyla anket uygulandı.Bulgular:8 yaş altı 786 kız ve 9 yaş altı 1397 erkekten oluşan 2183 çocukta yaptığımız çalışmamızda 30 çocukta erken puberte tespit edilmiş olup erken puberte prevalansı %1,37 bulunmuştur. Kızlarda erken puberte görülme sıklığı erkeklerin yaklaşık 2 katı düzeyinde izlenmiştir (erkeklerde %1,0; kızlarda %2,03).Erken puberteli çocukların etiyolojik dağılımına bakıldığında 20 çocukta gerçek erken puberte, 5 çocukta erken pubarş, 1 çocukta telarş varyant, 2 çocukta erken telarş, 1 çocukta erkence puberte, 1 çocukta nonklasik konjenital adrenal hiperplazi bulunmuştur.Her iki cinsiyette erken puberte bulguları olan 30 çocuğun boy, vücut ağırlıkları ve VKİ ortalamalarının erken puberte izlenmeyen 2153 çocuğa göre daha ileri olduğu saptanmıştır.Sonuç: Çalışmamızda erken puberte prevalansı uluslar arası literatürdeki verilere göre yüksek saptanmıştır.Erken puberte aileler tarafından anlaşılmayabilir veya fark edildiğinde geç kalınmış olabilir. Bu çalışma ile toplum sağlığı açısından okul taramalarının, erken pubertenin erken teşhis ve tedavisinde önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective:In this study, it is aimed to detect precocious puberty prevalance together with etiologic distribution and to observe sociodemographic characteristics of the children by screening elemantary schools in the central district of Düzce province.Method:The study has been undertaken in the elemantary schools located in the city centre of the central district of Düzce province. The schools have been classified according to their socioeconomic levels and divided into three groups similar in terms of student numbers. The pubertal stage has been evaluated through Tanner method by conducting antropometric measurements and puberty examinations of girls below 8 years old and boys below 9 years. The testes volumes are measured by orchidometer. The children with precocious puberty diagnosis are directed to Düzce University Medicine Faculty Pediatric Endocrinology Division for inspection. In detailed observation, the etiologics are investigated by evaluating weight, height and BMI values, puberty stage, bone age evaluation, basic and gonadotrophin releasing hormone (GnRH) stimulated gonadotrophin levels, pelvic ultrasonoghraphy and pituitary MRI findings. In addition, a questionnaire applied to all students participating to the study in order to evaluate sociodemographic characteristics affecting puberty.Findings: In our study made through 2183 children comprised of 786 girls below 8 years of age and 1397 boys below 9 years of age, precocious puberty has been detected in 30 children and precocious puberty prelevance has been found as 1.37%. It has been observed that, the frequency of precocious puberty in girls is approximately 2 times compared to boys (boys 1.0%, girls 2.03%).Looking at the etiological distribution of children with precocious puberty, it has been detected true precocious puberty in 20 children, premature pubarche in 5 children, thelarche variant in 1 child, premature thelarche in 2 children, early puberty in 1 child and nonclassic congenital adrenal hyperplasia in 1 child.It has been observed that, the height, body weight and BMI averages of 30 children with precocious puberty findings are ahead of 2153 children without precocious puberty diagnosis in both genders.Result: In our study, puberte prevalance has been detected higher compared to literature datas.Precocious puberty may either not be noticed or be lately noticed by the parents. With this study, we believe that school screenings are important for the health of the society in terms of early diagnosis and treatment of precocious puberty.