Akut lenfoblastik lösemili hastaların yoğun kemoterapi sonrası immünolojik durumu ve alerjik hastalık sıklığı
Immunologic status and allergic disease insidance in acute lymphoblastic leukemia patients after intensive chemotheraphy
- Tez No: 281073
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: akut lenfoblastik lösemi, immün supresyon, alerji, Acute Lymphoblastic Leukemia, Immun Suppression, Allergy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kemoterapötik tedavi alan çocuklarda T ve B lenfositlerin, nötrofillerin sayı ve fonksiyonlarında azalmayla birlikte immün sistem fonksiyonlarında bozulma oluşmaktadır. Çalışmamızda tedavinin değişik aşamalarındaki akut lenfoblastik lösemili çocuklarda immün sistem değişikliklerini ve alerjik hastalık sıklığını irdelemeyi amaçladık. ALL tanısı konup, remisyon indüksiyon ve konsolidasyon tedavisi yapılıp idame tedavisine geçilen 21 hasta ve idame tedavisi biten 29 hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak da aynı yaş ve cinsiyette, enfeksiyonu olmayan 39 sağlıklı çocuk çalışmada değerlendirildi. Olgularda beyaz küre, absolü nötrofil, absolü lenfosit sayıları, lenfosit alt grupları (CD3+CD4+, CD3+CD8+, CD19+, CD16+56+ ve TH/TS oranı) ve Ig düzeyleri (Ig G, Ig M ve Ig A) çalışıldı. Alerjik hastalık sıklığını değerlendirmek için ise her hastaya anket formu dolduruldu ve absolü eozinofil sayısı, total Ig E, spesifik Ig E alerjenleri ve phadiatop testi çalışıldı. Çalışmamızda, idame tedavisi alan çocuklarda beyaz küre, absolü nötrofil ve lenfosit sayısının azaldığı, CD3+CD4+, CD3+CD8+, CD19+ ve CD16+56+ sayısının düşük olduğu, Th/Ts oranının azaldığı, Ig G, Ig A ve Ig M düzeylerinin anlamlı olarak düştüğü saptandı. İdame tedavisi bittikten sonra immün sistemin yeniden yapılandığı, beyaz küre, absolü nötrofil ve lenfosit sayısı, CD3+CD4+, CD3+CD8+, CD19+ ve CD16+56+ sayıları ve Ig G, Ig A ve Ig M değerleri tedavi yoğunluğuna bağlı olarak zamanla artarak normal düzeye ulaştığı gözlendi. ALL'li hastalarda alerjik hastalık semptomu olabilecek bulgularda kontrol grubuna göre artış olduğu saptandı. Absolü eozinofil sayısı, total Ig E ve spesifik Ig E düzeyleri ve phadiotop sonuçları incelendiğinde hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel fark bulunmadı. Sonuç olarak; lösemili hastalarda tedavi sürecinde immünsupresyon oluşmakta, idame tedavisi bittikten sonra immün sistem yeniden yapılanmaktadır. Ayrıca lösemili hastalarda alerjik semptomlarda artış gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Chemotherapy decrease the number and functions of T, B lymphocytes and neutrophiles and cause dysfunction in the immun system of children. The aim of our study is to rule out the changes in immune system and the insidance of allergic disease in children with acute lymphoblastic leukemia (ALL) in different stages of the chemotherapy. We involved 21 children who was having maintenance theraphy, and 29 children who had finished maintenance theraphy after remission, induction and consoludation theraphy for ALL in the study group. We involved 39 healthy children with the same age and gender in the control group. We searched white blood cells, absolute number of neutrophiles and lymphocytes, subgroups of lymphocytes (CD3+CD4+, CD3+CD8+, CD19+, CD16+56+ and TH/TS ) and level of immunglobulins (Ig G, Ig M, Ig A) in both study and control groups. Survey forms were filled by every child for the insidance of allergic disease. Absolute eosinophil number, total IgE and spesific IgE allergens and phadiatop test were searched for every child. In our study, we have found out the decrease in white blood cells, the number of absolute neutrophiles and lymphocytes, the level of subgroups of lymphocytes and the level of Ig G, Ig A and Ig M in children who had maintenance theraphy. After maintenance theraphy has finished , immun system reconstituded, WBC, number of absolute neutrophile, and lymphocyte, subgroups of lymphocytes, Ig G, Ig A ve Ig M levels increased with time and reached to normal levels In the children with ALL, the symptoms according to the allergic disease increased in number, when compared with the control group. When we searched for the number of absolute eosinophile, the level of total IgE and specific IgE and the results of phadiotop, we found out no statistical difference between the children with ALL and the control group. In conclusion, immunsupression occured in ALL children during the chemotherapy and immun system reconstitued again after maintenance therapy has finished. In addition to that, allergic symptoms increased in children with ALL.