Eskişehir'de klinik örneklerde ve sularda Legionella spp.. araştırılması
An investigation of Legionella spp. in clinical samples and waters in eskisehir.
  1. Tez No: 281077
  2. Yazar: MÜNİRE PINARBAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Legionella, pnömoni, Hospital, Legionella, pneumonia, water
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Legionellozis, asemptomatik enfeksiyondan, hayatı tehdit eden ölümcül hastalıklara varabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur ve hastanelerin su sistemleri primer kaynaklardır. Su sistemlerinde kolonize olan bakteriler, immündüşkün ve risk faktörleri bulunan duyarlı kişilerde enfeksiyona yol açabilmekte iken etkenin eradikasyonu ile enfeksiyonlar önlenebilmektedir. Bu çalışmada hastanelerdeki su sistemleri ile pnömoni tanısıyla izlenen hastalarda etken olarak Legionella araştırılması amaçlandı. Bu amaçla hastanelerdeki 100 musluktan toplam 200 su ve sürüntü örneği alınıp, doğrudan ve asitle muamele sonrasında 400 ekim yapıldı. MWY besiyerindeki koloni morfolojileri, mikroskobik görünümleri, kanlı agarda ürememesi ve Legionella lateks aglütinasyon testi ile 23 (%23) musluktan alınan 29 örnekte Legionella spp. izole edildi. İzolatların 23'ü L.pneumophila serogrup 2-14, 6'sı serogrup 1 idi. İzolatların 17'si immündüşkün hastaların bulunduğu ünitelerde üredi. Sürüntü örneklerinde Legionella daha fazla izole edildi ve anlamlı bulundu. Su örneklerinde direkt ekim ile sürüntü örneklerinde ise asitle muamele sonrası Legionella daha fazla izole edildi ve anlamlı bulundu. Ayrıca pnömonili 50 hastada kültürde Legionella aranırken, idrarlarında L.pneumophila antijeni ve serumlarında L.pneumophila total antikoru bakıldı. Hastaların hiçbirisinde kültürde üreme olmadı. 50 hastadan 1'inde idrar antijeni pozitif iken, bu hasta dahil 5 (%10) hastada L.pneumophila serogrup 1-6'ya karşı seropozitiflik saptandı. Bu 5 hastada lejyonellozis için belirlenen risk faktörleri mevcuttu. Risk faktörlerinin varlığında pnömoni etiyolojisinde Legionella mutlaka araştırılmalıdır. Legionella tür ve serogruplarının dağılımına uygun, duyarlılığı ve özgüllüğü daha yüksek tanı testlerinin geliştirilmesine ve daha fazla çalışma yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Legionellosis is a public health problem ranging from asymptomatic to life-threatening infections and water distribution systems of the hospitals are the primary reservoirs. The bacteria colonizing in the water systems cause infection in immuncompromised or susceptible persons who have risk factors. We can prevent the infections with eradicating the causative agent. We aimed to investigate the presence of Legionella in the etiology of pneumonia and in the water systems of hospitals. 400 inoculations from 200 water and swab samples were done directly and after acid treatment from 100 faucets of hospitals. Legionella spp. were isolated in 29 samples taken from 23 (23%) faucets according to colony morphology in MWY agar, appearance with microscopy, not growing on blood agar and using Legionella latex agglutination method. Among isolates, 23 were L.pneumophila serogroup 2-14 and 6 were serogroup 1. 17 of 29 isolates were from departments where the immuncompromised patients are hospitalized. Legionella recovery rate in swab samples was higher and statisticaly significant. Legionella was recovered more frequently when inoculated directly in water samples and after acid treatment in swab samples with statistical significance. In 50 patients with pneumonia, culture was performed for Legionella and Legionella urinary antigen and total antibody were studied. None of the samples were culture positive. Legionella urinary antigen was positive in 1 of 50 patients and 5 (10%) patients including that patient were seropositive for L.pneumophila. Risk factors for legionellosis were detected in all of 5 patients. Legionella should be researched in the etiology of pneumonia when risk factors are present. Further studies are needed to develop more sensitive and specific tests appropriate for the distribution of Legionella species and serogroups.