Propofol indüksiyonunda kullanılan düşük doz ketaminin hemodinamiye etkisi
The heamodynamic effects of low dose ketamine before propofol induction.
- Tez No: 281076
- Danışmanlar: PROF. DR. SACİT GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Propofol, ketamin, propofol, ketamine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma Ocak 2010- Nisan 2010 tarihleri arasında elektif cerrahi planlanan ve genel anestezi uygulanacak 80 hastada yapılmıştır. Çalışmamızda, anestezi indüksiyonu sırasında kullanılan 2,5 mg/kg propofol ile oluşan kan basıncı düşüşünün önlenmesinde farklı dozlardaki ketaminin etkinliklerini karşılaştırımak amaçlandı. Etik Kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra operasyon öncesi 8 saat aç bırakılan hastalara premedikasyon uygulanmadı. ASA I-II grubu 80 olgu rastgele 4 gruba ayrıldı. İndüksiyon öncesinde grup I'e 0.3 mg/kg ketamin takiben 1 dk sonra 2.5 mg/kg propofol,Grup II'e 0.5 mg/kg ketamin takiben 1 dk sonra 2.5 mg/kg propofol , Grup III'e 0.7 mg/kg ketamin takiben 1 dk sonra 2.5 mg/kg propofol,Grup IV'e 2 cc SF takiben 1 dk sonra 2.5 mg/kg propofol verildi. Hastalar indüksiyondan sonra 0.1 mg/kg dozunda vekuronyum ile gevşetilerek entübe edildi. Anestezi idamesi % 1-2 isofluron , dakikada 6 lt olacak şekilde %50 O2 ve %50 N2O ile sağlandı. İndüksiyon öncesi, ketamin sonrası, propofol indüksiyonu sonrası, entübasyon sonrası, operasyonun 3. ,5. ,10. ,15.,30.dk'sında ve operasyon devam ettiği sürece 15 dk da bir ve ekstübasyon sonrası noninvaziv olarak sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB),ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen saturasyonları (SpO2) kaydedildi. Bütün gruplarda propofol indüksiyonu sonrası anlamlı düşüş bulundu. Gruplar arası değerlendirmede Grup IV olgularında sistolik kan basıncı düşüşü diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Sonuç olarak ketamin;0.3, 0.5 ve 0.7 mg/kg dozunda propofol indüksiyonu sonrasında sistolik kan basıncındaki düşmenin şiddetini azaltmada etkin olmuş, ancak bu etkinlik tüm hemodinamik parametrelerde ve cerrahi süreç boyunca olmadığı için tatminkar bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the effectiveness of differrent doses of ketamine in prevention of hemodynamic depression due to propofol injection used in anesthesia induction. No premedication was performed on the patients who were famished for 8 hours prior to the surgery. ASA I-II group of 80 patients were randomly divided into four groups. Group I was applied 0.3 mg/kg of ketamine and 1 min later 2.5 mg/kg propofol, Group II 0.5 mg/kg of ketamine and 1 min later 2.5 mg/kg propofol , Group III 0.7 mg/kg of ketamine and 1 min later 2.5 mg/kg propofol and Group IV 2 ml 0.9 % SF and 1 min later 2.5 mg/kg propofol . Vecuronium was given 0.1 mg/kg as neuromuscular blocking agent, and maintance of anesthesia was carried on with 1-2 % of isofluran, O2 %50 and N2O %50 . Prior to ketamine induction,after ketamine induction,after propofol induction, after intubation, systolic arterial pressures (SAP), diastolic arterial pressures (DAP), mean arterial pressures (MAP), heart beat rates (HBR) and peripheric oxygen saturations (SpO2) at the third ,fifth, tenth and fifteenth minutes and every fifteen minutes during operation was recorded. We found that hemodynamic depression due to Propofol induction in Group IV patients compared to other groups. Ketamine 0,3, 0,5 and 0,7 mg/kg prior to propofol induction prevents decrease in systolic blood pressure due to propofol. This effect is not satisfactoryin other heamodynamic parameters and does not prevent heamodynamic changes during opereation period.