L-karnitin'in sıçanlarda deneysel olarak lipopolisakkarit (LPS) ile oluşturulan sepsis modelinde kolon anastomozunun iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of l-carnitine on the healing of colonic anastomosis in an experimental sepsis model induced by lps in rats
- Tez No: 281120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon anastomoz iyileşmesi, L-Karnitin, LPS, sepsis, colon anastomosis healing, L-Carnitine, LPS, sepsis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sepsis kolon anastomoz kaçağı için risktir ve sepsiste amaç rezeksiyon sonrası primer anastomozu düşük kaçak oranı ile başarmaktır. Çalışmada L-Karnitin'in deneysel sepsis modelinde kolon anastomozu iyileşmesine etkilerinin araştırılması amaçlandı.Çalışma dört gruptan (10'ar rat) oluştu. Gruplardan KA'da kolon anastomozu (KA), LPS+KA'da LPS ortamında KA, KA+Karnitin'de KA'da L-Karnitin tedavisi ve LPS+KA+Karnitin'de KA'da LPS ve L-Karnitin tedavisi uygulandı. Sepsis oluşturmak için LPS (2 mg/kg, i.p.) KA'dan 18 saat önce uygulandı. L-Karnitin (2x100 mg/kg/gün, s.k.) tedavisi KA'dan 12 saat önce başladı ve 7 gün sürdü. KA'dan 7 gün sonra ratlar sakrifiye edildi. Değerlendirme parametreleri ağırlık değişimi, anastomoz çevresi yapışıklık, anastomoz patlama basıncı, biyokimyasal (kanda lökosit ve tümör nekroz faktör-? [TNF-?]; anastomoz dokusunda miyeloperoksidaz [MPO], malondialdehit [MDA], süperoksit dismutaz [SOD], Nitrit-nitrat, Hidroksiprolin, TNF-?) ve histopatolojik incelemeler (Hematoksilen-Eozin [H-E] ve immünohistokimyasal indüklenebilir nitrik oksit sentaz [iNOS]) idi.LPS serum TNF-? ve anastomoz çevresi yapışıklığı anlamlı şekilde arttırdı, lökosit sayısı ve anastomoz patlama basıncını anlamlı şekilde azalttı. Karnitin serum TNF-?'yı anlamlı şekilde arttırdı, lökosit sayısını anlamlı şekilde azalttı. LPS ile kıyaslandığında LPS ile oluşturulan sepsiste Karnitin tedavisi serum TNF-?'yı anlamlı şekilde azalttı, lökosit sayısı ve anastomoz patlama basıncını ise anlamlı şekilde arttırdı. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da sepsiste uygulanan Karnitin tedavisi LPS'nin arttırdığı MPO, MDA ve nitrit-nitrat düzeylerini azalttı, LPS'in azalttığı SOD ve hidroksiprolini arttırdı. LPS doku TNF-?'yı azalttı, LPS ortamında Karnitin tedavisi doku TNF-?'yı daha fazla azalttı. H-E boya skoru gruplarda farksızdı. LPS ve LPS ortamında Karnitin tedavisi anlamlı olmasa da iNOS boyanma skorunu arttırdı.LPS ile oluşturulan sepsiste Karnitin tedavisinin sepsis nedeniyle bozulmuş olan kolon anastomozunda yara iyileşmesini olumlu etkilediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effects of L-Carnıtıne on The Healıng of Colonıc Anastomosıs in An Experımental Sepsıs Model Induced by Lps in RatsSepsis is a risk for colon anastomotic leakage and to achieve primary anastomosis with low leakage rate after resection is the aim in sepsis. The investigation of the effects of L-Carnitine on the healing of colonic anastomosis in an experimental sepsis model was aimed in the study.The study consisted of 4 groups (10 rats in each). In group CA colonic anastomosis, in LPS+CA CA induced by LPS, in CA+Carnitine L-Carnitine treatment in CA, in LPS+CA+Carnitine L-Carnitine treatment and LPS in CA was performed. To induce sepsis LPS (2 mg/kg, i.p.) was administered 18 hours prior to CA and continued for 7 days. L-Carnitine (2x100 mg/kg/day, s.c.) treatment was initiated 12 hours prior to CA and went on for 7 days. Rats were sacrificed 7 days after CA. The evaluation parameters were weight change, perianastomotic adhesion, anastomotic bursting pressure, biochemical (leucocyte count and tumor necrosis factor-?[TNF-?] in blood; myeloperoxidase [MPO], malondiadehyde[MDA], superoxide dismutase[SOD], Nitrite-Nitrate, hydroxyproline, TNF-? in anastomotic tissue) and histopathological investigations (Hematoxylin-Eosin[H-E] and immunohistochemical inducible nitric oxide synthase [iNOS]).LPS increased serum TNF-? and perianastomotic adhesion, and decreased leucocyte count and anastomotic bursting pressure significantly. Carnitine increased serum TNF-? and decreased leucocyte count significantly. When compared to LPS, Carnitine treatment in LPS induced sepsis significantly decreased TNF-?, and increased leucocyte count and anastomotic bursting pressure. Although insignificant, Carnitine treatment in sepsis decreased MPO, MDA and nitrite-nitrate that was increased by LPS, and increased SOD and hydroxyproline which was decreased by LPS. LPS decreased tissue TNF-?, Carnitine treatment after LPS induction decreased tissue TNF-? more than that. H-E staining score of the groups were indifferent. Although insignificant, LPS and Carnitine treatment on LPS induction increased iNOS staining score.We think that in sepsis induced by LPS Carnitine treatment positively affected the colon anastomotic healing that was negatively affected by sepsis.