Profesyonel müzisyenlerde santral işitsel işlemleme becerilerinin değerlendirilmesi
Assesment of central auditory processing skills in professional musicians
  1. Tez No: 281188
  2. Yazar: YARALI MEHMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitsel beceriler, müzik, zamansal işlemleme, Auditory skills, music, temporal processing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Santral işitsel işlemleme aynı anda veya sıralı halde oluşan seslerin işlemlenip anlamlı hale getirilmesinden sorumlu olan mekanizmalar bütünüdür. Santral işitsel işlemleme fonksiyonları müzik algısında önemli rol oynamaktadır. Müzik icrası santral işitsel işlemleme becerilerini geliştirmektedir. Müzik enstrümanları farklı ses özelliklerine sahiptirler. Müzisyenlerde gelişen santral işitsel işlemleme becerilerinin profesyonel olarak eğitimi alınan ve deneyim kazanılan enstrümana göre farklılık göstermesi de beklenebilir. Bu hipotezle hareket ederek yaylı çalgı, üflemeli çalgı ve piyano çalan üç grup profesyonel müzisyen ve müzik icrasıyla ilişkisi olmayan bir kontrol grubu Frekans Paternleri Testi (FPT), Süre Paternleri Testi (SPT) ve Rastgele Aralık Tespit Etme Testi (RATET) kullanılarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Müzisyenlere mesleki deneyimleri konusunda sorular sorulmuş, bu sorularla performans arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Bunun yanı sıra FPT ve SPT'de kulaklar arası performans farklılığı da incelenmiştir. Sonuçlarda müzisyenlerin kontrol grubuna göre bütün testlerde (Sağ-Sol SPT Rev hariç) daha iyi performans gösterdikleri, fakat kendi aralarında farklılık göstermedikleri görülmüştür. Yaylı çalgı ve üflemeli çalgı müzisyenlerinde performans ile deneyim arasında korelasyonlar bulunmuş, fakat piyanistlerde bulunmamıştır. Kulaklar arası farklılıklar piyanistlerde ve yaylı çalgı müzisyenlerinde bulunmuş, üflemeli çalgı müzisyenlerinde bulunmamıştır. Müzisyenlerde değerlendirilen becerilerde gruplar arası farklılık olmaması; enstrümanla deneyim kazanmanın becerileri gruplar arası farklılık yaratacak şekilde geliştirmemesine, müzisyenlerin ortak eğitim geçmişlerine ve testlerin grupları ayırıcı şekilde inceleyecek yapıda olmayışına bağlanmıştır. Müzisyen grupların birbirlerinden farklarını incelemek için, çalışmada kullanılmış olan test parametrelerinde yapılabilecek değişiklikler ve kullanılabilecek diğer değerlendirme metodları tartışılmış, bu değişiklikler yapıldıktan sonra farklı müzisyen grupların değerlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Central auditory processing is the set of mechanisms responsible for processing simulataneously or sequentially formed sounds into meaningfull entitities. Central auditory processing functions play important role in music cognition. Performing music improves central auditory processing skills. Musical instruments have different sound characteristics. Central auditory processing skills of musicians can be expected to differ according to the instrument studied professionally, and in which the musician gained experience. With this hypothesis, three groups of musicians including stringed instrument, wind instrument, piano musicians and one control group with no music performance were compared using Frequency Patterns Test (FPT), Duration Patterns Test (DPT) and Random Gap Detection Test (RGDT). Musicians were asked questions about their professional experience, the correlations between these questions and performance were investigated. Besides, interaural differences of performance on FPT and DPT were analysed. In the results it was seen that all musician groups performed better than control group on all tests (except for Right-Left DPT Rev), but they did not differ among themselves. In stringed and wind instrument musicians corellation between performance and experience was found, but no such correlation was found in pianists. Interaural differences were found in pianists and stringed instrument musicians but no such difference was found in wind instrument musicians. Having no difference between skills of different musician groups is thought to be stemming from; gaining experience with an instrument?s not improving the skills in a way that distinguish musicians among themselves, the common educational background of musicians, and the tests? not having a structure that differentiates the groups among themselves. Possible modifications on test parameters and other assesment methods that can be used for investigating differences between musician groups were discussed and assesment of different musician groups after having made these modifications is suggested.