Chlamydophila pneumoniae'nın alt solunum yolu enfeksiyonu görülen hastalarda serolojik ve moleküler yöntemlerle saptanması
Detection of Chlamydophila pneumoniae in patients who have lower respiratory tract infection by serological and molecular methods
  1. Tez No: 281249
  2. Yazar: BEYZA GÖKÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ÖZKUYUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, TKP, Chlamydophila pneumoniae, ELISA, MIF, PCR, Community acquired pneumonia, CAP, Chlamydophila pneumoniae, ELISA, MIF, PCR
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Chlamydophila pneumoniae dünya çapında solunum yolu enfeksiyonlarının ve toplum kökenli pnömoninin (TKP) yaygın bir nedenidir. Bu çalışmanın amacı, C.pneumoniae'nın TKP'li erişkin hastalar arasındaki prevalansının belirlenmesidir. Bu amaçla, prospektif olarak, ayakta ya da hastanede tedavi gören 50 erişkin hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 20 ile 90 arasında değişmektedir. Bu çalışmada, C.pneumoniae tanısı için serolojik ve moleküler yöntemler kullanılmıştır. C.pneumoniae'ya karşı oluşmuş IgM ve IgG antikorlarının enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) ile tespiti için hastalardan serum örnekleri alınmıştır. C.pneumoniae-IgG antikor varlığı ayrıca mikroimmunofloresan (MIF) tekniği kullanılarak test edilmiştir. Hastalardan alınan nazofaringeal sürüntü (NFS) örnekleri, nested polymerase chain reaction (PCR) kullanılarak C.pneumoniae DNA'sının varlığı açısından incelenmiş ve bu işlem sırasında, C.pneumoniae ompA genini hedef alan iki set primer kullanılmıştır. Hastalarda en sık görülen semptomlar; öksürük (%80,8), ateş (%63,8) ve balgam (%59,5) olarak belirlenmiştir. Hastalar arasında C.pneumoniae-IgG pozitifliği ELISA ve MIF testleriyle %86 (43/50) oranında tespit edilmiştir. C.pneumoniae-IgM pozitiflik oranı ise %4 (2/50) olarak bulunmuştur. Bütün hastaların PCR sonuçları negatif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda akut TKP olgularında C.pneumoniae enfeksiyonu saptanmamış ancak Türkiye'deki solunum yolu enfeksiyonlarında C.pneumoniae prevalansına yönelik yapılan epidemiyolojik çalışma verilerine katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Chlamydophila pneumoniae is a common cause of respiratory tract infection and community-acquired pneumonia (CAP) worldwide. The aim of this study was to define the prevalence of C. pneumoniae in adult patients with community-acquired pneumonia. We prospectively investigated 50 adult patients who were treated as inpatients and outpatients. The ages of the patients ranged from 20 to 90 years. Diagnosis of C.pneumoniae was based on serological and molecular tests. Sera were assayed for IgM and IgG antibodies against C.pneumoniae with enzyme linked immunosorbant assay (ELISA). For the detection of IgG antibodies, microimmunofluorescence(MIF) test method was also performed. Nasopharyngeal swabs were assayed for C.pneumoniae DNA with nested polymerase chain reaction (PCR) and two sets of primers against C.pneumoniae ompA gene were used. The most common clinical symptoms present at patients were cough (%80,8), fever (%63,8) and sputum (%59,5). The prevalence of positive IgG and IgM among all of the patients was 86% (43/50) and %4 (2/50) respectively. All patients had a negative result for PCR. At our study, acute C.pneumoniae infection was not detected among CAP patients, but we provided data for the epidemiological surveys on the prevalance of C.pneumoniae among CAP patients in Turkey.