Rastgele seçilmiş adli otopsi olgularında aterosklerozis zemininde Chlamydia Pneumonia'nın histokimyasal ve immünohistokimyasal yöntemlerle araştırılması
Histochemical and immunohistochemical study on chlamydia pneumonia of atherosclerosis in the randomly selected medico-legal autopsy cases
- Tez No: 70411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE K. GÜLMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Otopsi, Patoloji, Aterosklerozis, Chlamydia pneumonia, Forensic Medicine, Autopsy, Pathology, Atherosclerosis, Chlamydia pneumonia VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Ani-beklenmedik şüpheli ölümlerin önemli bir kısmım kardiovasküler sistem hastalıklarının oluşturduğu, bunların gelişiminde ise aterosklerotik değişikliklerin belirgin bir yerinin olduğu bilinmektedir. Son yıllarda ateroskleroz etyopatogenezinden Chlamydia pneumonia 'yi sorumlu tutan çok sayıda yayın bulunmaktadır. Ani-beklenmedik şüpheli ölümler içerisinde ateroskleroz ve komplikasyonlarının yer alması nedeniyle ateroskleroz geUşiminde Chlamydia pneumonia 'nın rolünün araştırılması amacıyla bu çalışma planlandı. Bu çalışmaya 10-30 yaş arası 25 adli otopsi olgusu ölüm nedenlerine ve cinsiyetlerine bakılmaksızın alındı. Olguların otopsilerinde 4 ayrı arterden alman örneklere, histokimyasal boyalar ve Chlamydia pneumonia 'ya spesifik monoklonal antikorlarla immünoenzimatik boyama uygulandı. Olguların hiç birinde makroskobik aterosklerotik değişiklik olmamasına rağmen 25 olgunun 21'inde mikroskobik olarak köpük hücrelerinin varlığı saptandı. Bu olguların 7'sinde subendotelial alanda değişik şiddetlerde pozitivite gösteren Chlamydia pneumonia 'ya ait immünoenzimatik boyanma görüldü. Genç erişkinlere ait mikroskobik düzeyde aterosklerotik değişikler bulunan arterlerde Chlamydia pneumonia 'ya spesifik monoklonal antikorlarla pozitif immünoenzimatik boyanma izlenmektedir. Saptadığımız bulgular ateroskleroz ile Chlamydia pneumonia'mn ilişkisini düşündürmekle birlikte kesin yorum yapabilmek için yeterli değildir. Bulgularımızın otopsinin hastalıkların etyopatogenezinin araştınlmasmdaki önemi göstermesinin yanısıra, ülkemizde bu konudaki ilk veri tabam oluşturması nedeniyle de önemli olduğu düşüncesindeyiz. Bu çalışmaların geniş klinik ve otopsi serilerinde, değişik arterlerde çok sayıda örnekte çalışılması gerektiği kanısındayız
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: HISTOCHEMICAL and IMMUNOfflSTOCHEMICAL STUDY on CHLAMYDIA PNEUMONIA of ATHEROSCLEROSIS in THE RANDOMLY SELECTED MEDICO-LEGAL AUTOPSY CASES. Cardiovascular disease is the most common cause of death in sudden-unexpected- suspected deaths. The great majority of such deaths are due to coronary atherosclerosis. Recently Chlamydia pneumonia is shown as a cause and responsible pathogen in the atherosclerosis mechanism. In this study Chlamydia pneumonia and the relation with the mechanism of atherosclerosis has been investigated. 25 forensic autopsy cases aged between 10-30 are selected randomly. Various histochemical stains applied to four different arteries that have been sampled during the autopsy. Chlamydia pneumonia specific monoclonal antibody used with the ABC immunoenzymatic technique. Foam cells evaluated microscopically of the 21 cases however there was no macroscopic finding of atherosclerosis. Chlamydia pneumonia observed in the subendothelial area with various patterns in seven of the cases. Chlamydia pneumonia specific monoclonal antibody stained positive in the arteries which show minimal microscopic atherosclerosis. Our study reveals that there is a relation existing between athesclerosis and Chlamydia pneumonia, yet it is insufficient for a definite conclusion. This study shows that medico-legal autopsies are of value in understanding the etiopathology of the diseases and their mechanisms. This study is the first serial of its kind in our region and country and we think that it will be of helpful data for future series. We believe that these studies must be carried out in broad clinic and autopsy series with various arteries.