Bovine Viral Diarrhea/Mukozal Disease (Bvd/Md) üzerine araştırmalar
Investigations on Bovine Viral Diarrhea / Mucosal Disease (BVD / MD)
- Tez No: 281310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KÜRŞAT AZKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ELISA, kan değerleri, pestivirüs, PZR, sığır, Blood values, bovine, ELISA, PCR, pestivirus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bovine viral diarrhea virüs (BVDV) dünyanın birçok yerinde çok yaygın görülen ve sığırlarda ekonomik önemi olan viral bir hastalıktır. Bu tez iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım; ticari BVDV aşısının kan değerleri üzerine etkisi olup olmadığı amaçlandı. Kırıkkale ili sınırlarında süt sığırcılığı yapılan bir işletmedeki sağlıklı 23 buzağı kullanıldı. Aşının kan değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi için aşılama öncesi ve aşılama sonrası birinci ve üçüncü haftalarda kan örnekleri alındı ve incelendi. Elde edilen değerler istatiksel olarak karşılaştırıldı. Aşılamadan önceki ve aşılamadan sonraki ilk haftada kan değerlerinden Hct, Hgb, RBC ve WBC, toplam Lym, toplam N/Gr ve McHC seviyelerinde düşüş gözlendi (p?0.005). Aşılamadan önce ve aşılamadan üç hafta sonraki kan değerlerinden McHC (p?0.007) ve monosit yüzdesinde artış bulundu (p?0.001). Aşı sonrası birinci ve üçüncü hafta karşılaştırıldığında Hct, Hgb ve RBC değerlerinde azalma (p?0.005);lökosit, toplam Lym, toplam N/Gr'de artış saptandı (p?0.005). Aşılamanın MCV, MCH, MPV, toplam monosit, % N/Gr değerleri üzerinde etkisinin olmadığı görüldü (p?0.05). Tüm gruplar aralarında karşılaştırıldığında Hct, Hgb ve RBC'de sürekli düşüş gözlendi (p?0.005). Sonuç olarak tek doz aşılamanın lenfopeniye yol açtığı gözlenmesine rağmen, aşılama sonrası ELISA sonucunda BVDV özgül antikor belirlenmemesi diğer çalışmalar ile uyumlu bulundu. İkinci kısım; Kırıkkale ili ve çevresindeki yedi işletmeden 160 sığır plazmalarından nested-polimeraz zincir reaksiyonu yardımıyla BVDV'nin tespiti ve tiplendirilmesi yapıldı. Plazma örneklerinden RNA izolasyonu yapıldı ve reverse-transkriptaz ile RNA'lardan cDNA elde edildi. n-PZR sonucu örneklerin 15 tanesinde (% 9.375) pozitif sonuç tespit edildi. Kan örneklerinde % 1.25 panpesti, % 0.625 BVDV-1a ve % 7.5 BVDV-2 pozitif tespit edildi. Bu tez Kırıkkale bölgesinde BVDV-1a ve BVDV-2 varlığını gösteren ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. BVDV-1 alt gruplarının ve BVDV-2 suşlarının; uygulanan aşılarda birlikte kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bovine viral diarrhea virus (BVDV) in many parts of the world's very common and economically important viral disease of cattle. This thesis consists of two parts. In the first part; commercial BVDV vaccination whether the effect on blood parameters aimed. A dairy farm in the province of Kirikkale 23 healthy calves were used to determine the effect on blood parameters of the vaccine before vaccination and the first and third weeks post-vaccination blood samples were collected and analyzed. The obtained values were statistically compared between the gropus blood parameters including Hct, Hgb, RBC and WBC, Lym total, total N/Gr and McHC levels were decreased (p?0.005) at the first week after vaccination, and before vaccination. Before vaccination and three weeks after vaccination, the percentage of blood monocytes (p?0.001) and McHC values (p?0.007) were increased. Compared to the first and third week after vaccination Hct, Hgb and RBC values decreased (p?0.005); WBC, total Lym, and total N/Gr were increased too (p?0.005). Vaccination did not impact on the values of MCV, MCH, MPV, total monocyte, % N/Gr (p?0.05). When all groups were compared, Hct, Hgb and RBC values were observed in the continuous decline (p?0.005). Although they had a single-dose vaccination induced lymphopenia, BVDV specific antibodies after vaccination is not detected by ELISA these findings were consistent with other studies. The second part, detection and typing of BVDV was carried out blood plasma from 160 cattle in seven farms by nested-polymerase chain reaction. RNA isolation was performed from the blood plasma and cDNA were obtained from RNA with reverse-transcriptase reaction. As a result n-PCR finding showed that 15 samples were given positive band (9.375 %). The results showed that 0.625 % of the analysed animals were seropositive to BVDV-1a, 7.5 % to BVDV-2 and 1.25 % panpestiviruses. In this thesis, Kirikkale region showing the presence of BVDV-1a and BVDV-2 is the first feature to study. It was suggested that vaccine should contain both BVDV-1 subtypes and BVDV-2 strains to provide full protection for BVDV.