Tavşan modelinde hipertrofik skar oluşumu ve yara iyileşmesi üzerine kolşisinin etkilerinin araştırılması
The research for the effects of colchicine on the hypertrophic scar formation and wound healing in rabbit model
- Tez No: 281347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEOMAN ESKİTAŞÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolşisin, hipertrofik skar, keloid, yara iyileşmesi, Colchicine, hypertrophic scars, keloids, wound healing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Yara iyileşmesi inflamasyon, proliferasyon ve `remodelling' adı verilen birbirinden farklı ve mükemmel organize olmuş 3 aşamadan oluşur. Bu karmaşık mekanizmada yeni dokuların sentez ve yıkımı arasındaki hassas denge bozulduğunda aşırı skar dokusu gelişimi görülür. Bu durum klinikte karşımıza hipertrofik skar (HS) ve keloid olarak çıkar. Keloid ve HS'ların tedavisi için denenen pek çok yöntem mevcuttur. Kolşisin, prokollajenden kollajen sentezini inhibe eder, kollajenaz aktivitesini artırır. Çalışmamızda, kolşisinin tavşan modelinde oluşturulan hipertrofik skarlar ve insizyonel yaralarda kollajenaz aktivitesini artırıcı yönüyle denenmesini planlandık.Gereç ve Yöntemler: Ağırlıkları 2500?3100 gr. Arasında değişen 35 adet Yeni Zelanda tipi tavşanların kulaklarında 6 mm çapında 4'er adet eksizyonel ve sırtlarında 1 adet 7 cm uzunluğunda insizyonel yara oluşturuldu. Her bir grupta 7'şer tavşan olacak şekilde 5 grup oluşturuldu. Gruplara Kontrol, Topikal 1, Topikal 2, Enteral 1 ve Enteral 2 isimleri verildi. 14 gün boyunca yaralar gözlendi. Hipertrofik skarlar oluştu. 14. günden sonra Topikal 1 grubuna % 0,5 gr topikal kolşisin (100 ml sıvı parafin içinde 0,5 gram kolşisin içerir), Topikal 2 grubuna % 1 gr topikal kolşisin (100 ml sıvı parafin içinde 1 gram kolşisin içerir), Enteral 1 grubuna 0,50 mg oral kolşisin, Enteral 2 grubuna ise 0,25 mg oral kolşisin 28 gün boyunca günde bir kez uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir tedavi uygulanmadı. 43. günde tüm denekler sakrifiye edildi. Kulaklardaki eksizyonel yaralardan elde edilen örneklerde, histopatolojik ve biyokimyasal incelemeler yaparak hipertrofi indeksi ve doku hidroksiprolin (OH?pro) düzeyi, insizyonel yaralardan ise mekanik, biyokimyasal ve histopatolojik olarak yara gerilim kuvveti, geç dönem yara iyileşmesi ve doku hidroksiprolin düzeyi çalıştık.Bulgular: Sırttaki insizyonel yaralarda çalışılan yara gerilim kuvveti bulgularında; Kontrol grubu ile Topikal 1 ve Enterel 2 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu gördük. Bu fark Topikal 1 grubu ve Enteral 2 gruplarında yara gerilim kuvvetlerinde Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşme şeklinde idi (p0,05).Sonuç: Yara gerilim kuvveti ölçümlerinde Kontrol, Topikal 1 ve Enteral 2 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Topikal 1 ve Enteral 2 gruplarının yara gerilim kuvveti değerleri Kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p0,05). Ancak Topikal 1 ve Enteral 2 gruplarının OH?pro düzeyleri sayısal olarak Kontrol grubundan yüksekti. Bu sonuçlar oral veya topikal kolşisinin düşük dozlarda, yüksek dozlardan daha etkili olabileceğini göstermiştir. Bu durum belki de doza bağlı doku penetrasyonu ve emilim farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Gelecekteki çalışmalarda kolşisin, yine aynı modelde daha uzun sürelerde, farklı dozlarda ve başka ilaçlarla denenebilir. Kolşisine 14 gün beklemeksizin, hipertrofik skar henüz oluşmadan başlanabilir. Bu şekilde tavşan modelinde kolşisinin etkileri daha net bir şekilde ortaya konabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Wound healing involves a carefully orchestrated sequence of events consisting of 3 distinct phases: Inflammation, proliferation and remodelling. When the equilibrium of the new tissue biosynthesis and degradation gets anbalanced, excess scar tissue occurs. Clinically this entity appears as hypertrophic scars and keloids. Up to date many techniques and drugs has been used to cure hypertrophic scars and keloids. Colchicine inhibits the synthesis of collagen from procollagen and increases collagenase activity. In this study we decided to evaluate the increasing effects of colchicine on collagenase activity on the excisional and incisional wounds in rabbit modelMaterials and methods: The experimental study was carried out on 35 New Zealand white rabbits weighing 2500?3100 gr. The rabbits were divided into five groups having seven rabbits each as the Control, Topical 1, Topical 2, Enteral 1 and Enteral 2 groups. Four excisional wounds 6 mm in diameter were created on the ventral sides of each ear and 7 cm in length full?thickness wounds were created and sutured on the backs of the rabbits. After a period of 14 days waiting for the appereance of the hypertrophic scars and wound healing, colchicine therapy was started via oral route and topically. The topical dosages were % 0,5 gr (contains 0,5 gram of colchicine in 100 ml liquid parafin) and % 1 gr colchicine (contains 1 gram of colchicine in 100 ml liquid parafin), the oral dosages were 0,25 mg and 0,50 mg daily. The control group had no medication. After 28 days of medication, animals were sacrified and the samples were taken for the hypertrophy index of excisional wounds, histopathological scorring of the incisional wounds, hydroxy prolin levels of the incisional and excisional wounds and mechanical examination of wound tissue tension forces.Results: The wound tension force findings of the incisional wounds were statistically different between the Control, Topical 1 and Enteral 2 groups.The tension forces of groups Topical 1 and Enteral 2 were significantly lower than the Control group. Nevertheless there were no statistically significant differences of hypertrophy index, incisional and excisional wounds? OH?pro level findings and wound healing scores between the 5 groups (p>0,05).Conclusion: The wound tension findings in the Control, Topical 1 and Enteral 2 groups revealed statistically significant results The tension forces of groups Topical 1 and Enteral 2 were significantly lower than the Control group (p0,05). However the OH?pro levels of Topical 1 and Enteral 2 groups incisional wounds were numerically higher than the Control group. These results remind us that colchicine therapy at low dosages orally or topically may be more effective than the high dosages perhaps due to penetration and absorbtion discrepancies. In further studies on the same model, colchicine may be administered for longer periods with different dosages. Colchicine administration may be started just after wounding before the onset of hypertrophic scars. Thus, the effects of colchicine on rabbit model can be better understood.