Genç futbolcularda farklı gruplama yöntemlerinin 4x4 küçük alan oyunu performansı üzerine etkisi
Effect of different grouping methods on 4- A-side small-sided game performance in young soccer players
- Tez No: 281418
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFEM ERSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fizyolojik cevaplar, futbol, gruplama yöntemi, kinematik analiz, küçük alan oyunu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu araştırma genç futbolcularda farklı gruplama yöntemlerinin 4x4 küçük alan oyunu performansı üzerine etkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya haftada en az beş gün antrenman yapan 32 elit genç futbolcu ( Boy Uzunluğu 172,90±6,07 cm; Vücut Ağırlığı 64,08±7,72 kg; Yaş 16,19±0,74 yıl; Antrenman Yaşı 6,19±2,04 yıl ) gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümlere başlamadan önce antrenörlere küçük alan oyunları hakkında bilgi verilmiş ve futbolcuları 4x4 küçük alan oyunu oynayacak şekilde gruplaması istenmiştir. Daha sonra çalışmaya katılan futbolculara antropometrik ölçümler, teknik testler ve Maksimum Oksijen Tüketimi (VO2MAKS ) testi yapılmıştır. Testler yapıldıktan sonra futbolcular teknik puanlarına, antrenörlerin görüşüne, VO2MAKS'larına ve VO2MAKS'ları ile teknik puanlarının çarpımlarına (VO2MAKS*Teknik ) göre gruplandırılmışlardır. Gruplar oluşturulmadan önce oyuncular test sonuçlarına göre en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır. Oyuncular testlerden aldıkları puanlara göre gruplara ayrılmıştır. Her oyuncu dört gruplama yöntemiyle oynatılan oyunlarda yer almıştır. Oluşturulan gruplara rastgele sıra ile dört set 4x4 küçük alan oyunu ikişer gün arayla oynatılmıştır. Oyunlar sırasında oyuncuların Kalp Atım Hızı (KAH) cevapları, kat edilen mesafeleri, koşu hızı ortalamaları, koşu hızlarında geçirilen süreleri ve KAHMAKS'ın farklı yüzdelerinde geçirilen süreleri SPI-Pro X Portatif Hareket Analiz Sistemi aracılığıyla ölçülmüştür. Ayrıca oyunların sonunda oyunculardan Laktik Asit (LA) konsantrasyonları ölçülmüş ve Algılanan Zorluk Derecesi (AZD) puanları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda gruplama yöntemleri arasında KAH, Maksimum Kalp Atımının Yüzdesi (% KAHMAKS) , AZD ve LA cevapları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Ayrıca çalışma sonucunda gruplama yöntemleri arasında ( 0-6,9 km.s-1 ( yürüme), 7-12,9 km.s-1 ( düşük şiddetli koşu ) 13-17,9 km.s-1 (orta şiddetli koşu) ve > 18 km.s-1 (yüksek şiddetli koşu) koşu hızlarında kat edilen mesafeler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Bununla birlikte gruplama yöntemleri arasında koşu hızı ortalamaları ve farklı koşu hızlarında geçirilen süreler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Son olarak gruplama yöntemleri arasında KAHMAKS'ın % < 75, KAHMAKS'ın %75-84 arası, KAHMAKS'ın % 85-90 arası, KAHMAKS'ın % > 90 KAHMAKS'ın farklı yüzdelerinde geçirilen süreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Bu sonuçlara göre antrenörler ve spor bilimciler küçük alan oyunlarını planlarken, oyuncu gruplarını oyuncuların VO2MAKS larına göre oluşturması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine effect of different grouping methods on 4- a-side small-sided game performance in young soccer players. Thirty-two players (height 172,90±6,07cm; body mass 64,08±7,72 kg; average age 16,19±0,74 years; training age 6,19±2,04 years ) participated in this study voluntarily. Coaches were informed about 4- a-side small-sided game before measurements and grouping of players were asked to 4- a-side small-sided game. Then players were performed to anthropometric measurements, technical tests and Maximum Oxygen Consumption (VO2MAX) test. After the measurements players were grouped according to coaches opinion, technical scores, VO2MAX and VO2MAX multiplied by technical scores (VO2MAX* technique). The players were listed from the best to worst before the established groups. Players are divided into groups according to their test scores. Each player took place four grouping methods. Established groups were performed four bouts of 4- a-side small-sided games in random order at 2-day intervals. During the small sided games Heart Rate (HR) responses, distance travelled, average running speeds, time spent on different running speeds and time spent on different HRMAX zones were measured by SPI-Pro X portable global positioning system unit. In addition to, at the end of small sided games were determined for Rating of Perceived Exertion (RPE) and measured Lactic Acid (LA).