Obez çocuklarda egzersiz süresince maksimum yağ oksidasyonunun belirlenmesi
Determination of maximum fat oxidation during exercise at the obese children
  1. Tez No: 281500
  2. Yazar: HAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, yağ oksidasyonu, karbonhidrat oksidasyonu, aerobik egzersiz, Obesity, fat oxidation, carbohydrate oxidation, aerobic exercise
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, obez çocuklarda egzersiz süresince maksimum yağ oksidasyonunun belirlenmesidir. Çalışmaya yaşları 12-15 arasında değişen normal kilolu, fazla kilolu ve obez olmak üzere 26 çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Fiziksel ve fizyolojik profiller; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ), bel, kalça ve göğüs çevresi ölçümleri, biakromial ve biiliak çap ölçümleri, maksimum oksijen tüketimi (Maks VO2), vücut yağ miktarı, yağsız vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, solunum değişim oranları (RER), kalp atım sayısı, mutlak yağ ve karbonhidrat oksidasyonu, yağsız vücut ağırlığına göre yağ ve karbonhidrat oksidasyonu oranları egzersiz yoğunluklarına göre tespit edilmiştir.Çalışmamızda normal kilolu çocukların, submaksimal egzersiz süresince maksimum oksijen tüketim seviyelerinde fazla kilolu ve obez çocuklara göre yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda grupların solunum değişim oranları ve kalp atım sayılarında önemli farklılıklar tespit edilmemiştir. Egzersiz süresince karbonhidrat oksidasyonu değişimlerinde mutlak karbonhidrat oksidasyonunda önemli faklılık göstermezken çocukların yağsız vücut ağırlığına göre karbonhidrat oksidasyonu maksimum oksijen tüketim kapasitesinin %40, %50 ve %70 egzersiz yoğunluklarında önemli farklılık göstermektedir. Çocukların egzersiz süresince yağ oksidasyon değişimlerine bakıldığında; yağsız vücut ağırlıklarına göre yağ oksidasyonu oranlarında önemli farklılık tespit edilmemiştir; fakat mutlak yağ oksidasyon değişimlerinde maksimum oksijen tüketim kapasitesinin %40, %70 ve %80 egzersiz yoğunluklarında fazla kilolu ve normal kilolu çocukların yağ oksidasyonunda önemli farklılık tespit edilmiştir. %50 egzersiz yoğunluğunda ise fazla kilolu ve obez çocukların mutlak yağ oksidasyon miktarı normal kilolu çocuklardan önemli düzeyde yüksek bulunmuştur.Bu çalışma, obez çocuklarda yapılacak hafif ve orta şiddetteki aerobic egzersizler çerçevesinde fiziksel ve fizyolojik değerler için yapılacak çalışmalara referans sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine maximum fat oxidation during exercises in obese children. Normal weighted children between 12-15 years old range and overweight and obese totally 26 children participated to our study voluntarily. The rate of fat and carbohydrate oxidation based to pysical and psychological profiles; height, body weight, body mass index (VKİ), waist, hip and breast around measurements, biachromial and biiliac diameter measurements, maximum oxygen consuming (Max VO2), body fat amount, lean tissue mass, body fat percentage, respiration exchange ratio (RER), number of hearth rate, absolute fat and carbohydrate oxidation (CHO), lean body mass (LBM) has been set stable accorduing to practice density.In our study, the oxygen consuming level of normal weighted children during submaximal exercise period has been higher than overweight and obese children. In our study no any significant difference was determined at respiration exchange ratio and number of hearth rate of groups. During exercise period carbohydrate oxidation rates did not show important difference at the absolute carbohydrate oxidation but carbohydrate oxidation base to lean tissue mass of the children presents significant difference at maximum oxygen consuming capacity as 40%, 50% and 70% at the exercise intensity. When fat oxidation rates of children is considered during exercise period; no any significant difference was determined at the fat oxidation changes based to lean body mass; but at the absolute fat oxidation changes maximum oxygen consuming capacity was found significant difference at 40%, 70% and 80% exercise capacity at fat oxidation of overweighed and obese children than normal weighted children. Significant differences were determined at the fat oxidation of overweighed and obese children was found high in significant level than normal weighted children at 50% exercise density.This study provides reference for the studies that will be performed at the scope of light and medium level aerobic exercises at the obese children for physical and psychological value.