17 beta estradiolün erkek sıçan kalbi elektrofizyolojik yanıtları üzerine etkilerinin araştırılması
Examination of the effects of 17 beta estradiol on the male rat heart electrophysiological parameters
- Tez No: 281505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Elektrofizyoloji, kalp, kastrasyon, sıçan, 17 beta estradiol, Electrophysiology, heart, castration, rat, 17 beta estradiol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmanın amacı 17 Beta Estradiolün erkek sıçan kalbi elektrofizyolojik yanıtları üzerine etkilerini sol ventrikül papiller kasından alınan intrasellüler aksiyon potansiyeli ve kasılma kayıtları ile araştırılmasıdır. Çalışmada Wistar-Albina türü 3 aylık 27 adet erkek sıçan kullanılmıştır. Çalışma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi etik kurulu (26.01.2010 tarih ve 2010/005 sayılı karar) izniyle gerçekleştirilmiştir.Bu amaç doğrultusunda deneyler dört hafta sürmüş ve dört adet deney grubu oluşturulmuştur; kontrol (Kon), sadece kastrasyon yapılmış (E-), kastrasyon yapılıp 17 beta estradiol verilmiş (EÇ) ve 17 beta estradiolün taşıyıcısı olan susam yağı verilmiş (ET) grup. Uygulamalardan 17 beta estradiol 5 µg/100g/gün dozunda ve taşıyıcı uygulaması ise 0.1 ml/100g/gün (susam yağı) şeklinde yapılmıştır.Deney gruplarının ilk ve son vücut ağırlıklarına bakıldığında E-, EÇ ve ET gruplarının ağırlıklarında kontrole göre azalma görülmüş yine aynı gruplar için kan şekeri değerlerinde bir artış olduğu tespit edilmiştir. Kaydedilen aksiyon potansiyellerine ilişkin, E- ve EÇ gruplarının maksimum depolarizasyon, dinlenim zar potansiyeli ve depolarizasyon miktarlarının azaldığını gösterilmiştir. Tepeye ulaşma süreleri değerlendirildiğin ise tek fark E- grubu için uzama olduğu yönünde olmuştur. Repolarizasyon fazı hakkında bilgi veren aksiyon potansiyelinin maksimum tepe değerinden %25, 50, 75, 90' nına düşüş sürelerini tanımlayan APS25, APS50, APS75 ve APS90 değerleri E- ve EÇ grupları için bu süre uzamış olarak bulunmuştur. Taşıyıcı grubunda ise herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Eş zamanlı olarak alınan kasılma kayıtlarında maksimum gerim değeri E-, EÇ ve ET gruplarında azalırken EÇ grubunun değeri E- grubuna göre daha da azalmıştır. Pasif gerimde gruplar arası farklılığa rastlanmamıştır. Kasılma tepe değerine ulaşma süresi ET ve EÇ gruplarında uzamıştır. Kasılma toplam süresine bakıldığında EÇ grubu E- grubuna göre süresi kısalmıştır. Kasılmanın %50 sine ulaşma süresi ve gevşemenin %50 sine ulaşma süreleri E- ve EÇ grubunda uzamıştır. Gevşemenin %90' ına ulaşması süresinde E- grubunda anlamlı olarak uzama görülmüştür. Taşıyıcı grubunda herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır.Sonuç olarak 17 beta estradiolün erkek sıçan kalbinde intrasellüler aksiyon potansiyeli ve kasılma kayıtları açısından herhangi olumlu bir etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was the effects of 17 beta estradiol on the male rat left ventricular papillary muscle of the heart. The effect was tested by means of the electrophysiological responses through the intracellular recordings of action potential and the contraction. 3 mounths old and 27 male rats of Wistar-Albina type were used in this study. This research approved by the Experimental Medicine Research and Application Center of Selcuk University ethics committee (decision no:2010/005 dated: 01.26.2010).For this object, the experiments carried out for four weeks and four experimental groups were performed; control (Kon), it has been castrated (E-), 17 beta-estradiol given to whether castration (EÇ) and 17 beta estradiol given sesame oil carrier (ET) group.Implementation of an execution, the carrier at a dose of 17 beta estradiol in 5 ?g/100g/day and 0.1 ml/100g/day (sesame oil) were made in the form.The first and final body weights of the experimental groups, E-, EÇ and ET compared to control groups, weight decreased with an increase in blood sugar values for the same groups that have been identified. The recorded action potentials of the E- and EÇ groups shown to decrease maximum depolarization, resting membrane potential and amount of depolarization. Appraising the difference in arrival times of the hill only to the E- group has been prolonged. Repolarization phase of action potential provides information about the maximum peak value of 25%, 50, 75, 90 defining periods of decline APS25, APS50, APS75 and APS90 values EÇ and E- for groups of this period was prolonged. In the group found no difference in the carrier. Stretch the value of the maximum contraction recorded simultaneously from the E-, EÇ and ET groups decreased and EÇ group has decreased in value than the E- group. Passive stretch difference was found between the groups. Contraction time to reach peak value ET and EÇ groups prolonged. Looking at the total duration of contraction time EÇ group has decreased in value than the E- group. Time to reach 50% of contraction and relaxation times to reach 50% of groups E- and EÇ extended. Reach 90% relaxation time was prolonged significantly in the E- group. In the group found no difference in the carrier.As a result, for the intracellular action potential and contraction records in male rat hearts 17 beta estradiol had no positive effect.