Seçilmiş ortaöğretim öğrencilerinin sosyalleşme sürecinde beden eğitimi ve spor aktivitelerinin rolü ve önemi
Selected Secondary school students in the process of socialization of the role and importance of physical education and sports activities
- Tez No: 281512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Sosyalleşme, Sosyalleşme Süreci, Spor, Gymnastics, Socialization, The process of Socialization, Sport
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Modern hayatın insanlara getirmiş olduğu bazı problemler, kaygılar, ekonomik, fizyolojik, psikolojik ve sosyal problemler, insanların gelecek kaygılarını etkilemekte bu genç nesilleri de etkilemektedir.Çağımız toplumsal yaşamında spor giderek büyüyen bir biçimde geniş kitlelerin ilgisini çekmektedir. Spor, bireyin organik, psikolojik sağlığını geliştiren, sosyal davranışlarını düzenleyen, zihinsel ve motorik belirli bir düzeye getiren biyolojik, pedagojik ve sosyal bir olgudur. Spor, fertlerin hayatıyla özdeşleşen toplumsal dinamizmin kaynağı olan bir sosyal müessesedir. Spor, ileri toplumlarda olduğu kadar, geri kalmış ve gelişmekte olan toplumlarda da en önemli kaynaşma aracıdır Beden eğitimi ise; insanın büyüme, gelişme ve davranış şekline göre seçilen fiziksel aktivitelerin harekete dayalı olarak yapıldığı bir eğitim şekli olarak ifade edilmektedir.Sağlıklı, mutlu ve sosyal bir yaşam için spor yapmanın ne denli önemli olduğu bilinmektedir. Sosyalleşme süreci içerisinde şu ana kadar beden eğitimi ve sporun ne gibi roller üstlendiği ve bundan sonra da ne gibi roller üstlenebileceğini, beden eğitimi ve sporun kültürel ve toplumsal bütünlüğün sağlanması noktasında amaçlarının ve yararlarının neler olabileceğinin ortaya konulması önemlidir.Bu araştırmanın amacı; Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor aktiviteleri ile sosyalleşme süreçlerinde meydana gelen değişimin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Araştırmamızın evrenini Türkiye'de ki devlet liseleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise Karaman ilinde yer alan seçilmiş devlet liseleri oluşturmuştur. Araştırmaya, katılanlardan %58'i bay ve %42'si bayandır. Toplam 672 ortaöğretim öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Toplam geri dönüş oranı ise %84 tür.Bu araştırma spor yöneticilerine, beden eğitimi öğretmenlerine, antrenörlere yararlanacağı bir kaynak sunması, ülkemizde insanların spora bakış açılarının, toplumsal ve kültürel değer yargılarının yansıtılması ve ülkemizde spor alanında hizmet götürecek kurum ve kuruluşları yönlendirebilmek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Economical, physiological, psychological, social problems, onxieties, some problems that are brought to people with modern life influence the people?s future onxiety and this also influences yong generations.Sport increasingly appeals larger groups in social life of our time. Sport is a biological, pedagogical and social fact which improves people?s organic and psychological health, regulates the people?s social actions, brings the people a certain level at motor and mental skills. Sport is the most important tool for cohesion, in undeveloped and developing societies, as well as developed countries. Gymnastic means a kind of training in which pyhsical activities with regard to people?s growth manners are performed too.It is known that how important is doing sport to have happy healthy and social life. It is important emphasiting what roles have been taken on by gymnastics and sports in the process of socialization till now and what roles will they taken on after that and what are likely objective and gains of gymnastic and sport upon creating a cultural and social unity.The aim of this research is to reveal changing on secondary school students with gymnastic and sport in the process of socialization. State high schools are in the scope of research in Karaman. Some determined state high schools in Karaman province are also sample group of research. 58% participants are male and 42% participants are female in the survey. Totally, 672 voluntary secondary school students participated in the survey. Total feedback rate is 84%.This research is important in terms of being source to sport administrators, physical education teachers, trainers, leading the institutions and organizations related to sports and reflecting the cultural and social values, point of view of people to the sports in our country.