Yeni tanı almış hipotiroid ve hipertiroid hastalarında iskemi-modifiye albümin düzeylerinin araştırılması
Investigation of ischemia modified albumin (ima) levels in patients with newly diagnosed hypothyroidism and hyperthyroidism
- Tez No: 281511
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, hipertiroidi, IMA, D-IMA ve BD-IMA, Hypothyroid, hyperthyroid, IMA, D-IMA ve BD-IMA
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hipotiroidi ve hipertiroidi hastalarında iskemi markırı IMA'nın değişip değişmediğinin anlaşılması amacıyla iskemi-modifiye albümin (IMA) düzeylerini değerlendirmeyi amaçladığımız çalışmamız 35 hipotiroid hastası, 34 hipertiroid hastası ve 41 sağlıklı birey üzerinde gerçekleştirilmiştir.Hipotiroidi, hipertiroidi ve sağlıklı kontrol grubunda IMA, albümine göre düzeltilmiş iskemi-modifiye albümin (D-IMA) ve albümin düzeyleri karşılaştırılmıştır. IMA'da gruplar arasında fark olmadığı, Albümin ve D-IMA'da önemli düzeyde fark olduğu bulunmuştur.Çalışmamızda IMA düzeylerini bireylerin albümin sonuçlarına göre düzelttik. Çünkü daha önce yapılan çalışmalarda IMA düzeylerinin albümin düzeyleri ile negatif korelasyon gösterdiği ve IMA düzeylerinin albümin düzeylerine göre düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir. Biz de bunlardan Lippi ve arkadaşlarının önerdiği formülü kullandık. IMA düzeylerini düzeltmek için önerilen formül: Albümine Uyarlanmış IMA (D-IMA)= (Bireyin serum albümin konsantrasyonu/ Grubun medyan albümin konsantrasyonu) x bireyin IMA düzeyidir.Biz bu düzeltmeyi yeterli bulmayarak vakalarımıza uygulanabilir yeni bir formül oluşturduk.BD-IMA değerlerini elde ettik.Literatür ışığında yaptığımız değerlendirmede hipotiroid ve hipertiroid hastalarında IMA değeri aldatıcı olacağı için BD-IMA'ya bakılması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In our study we have aimed to evaluate the levels of ischemia modified albümin (IMA) levels to understand if the ischemia marker IMA changes in hypotiroid and hyperthyroid patients and this study has been applied on 34 hypothyroid patients, 35 hyperthyroid patients and 41 healthy individuals.The IMA, the ischemia-modified albümin which was modified in accordance with albümin (D-IMA) and the albümin levels have been compared between the hypothyroid ,hyperthyroid and helathy control groups. No difference has been seen between the groups in terms of IMA, but some difference in Albümin and D-IMA has been found.In our study, we adjusted the IMA levels in accordance with the albümin levels, because in some studies which were made before , it was stated that IMA levels show a negative correlation with the albümin levels and the IMA levels should be adjusted in accordance with albümin levels. In our study, we used the formula which Lippi and his friends recommended. The formula which is recommended to adjust the IMA levels: IMA which was adapted to the albümin (D-IMA) = (the serum albümin concentration of the individual/group the concentration of median albümin) the IMA x level of the individual.We didn?t find this correction sufficiant and formed a new formula.We goined the BD-IMA values.In our evaluation which we made in the light of the literature, we have concluded that BD-IMA should be taken into consideration because the IMA levels in the hyperthyroid patients would be deceptive.