Deneysel varikosel modelinde erken evrede uygulanan cerrahi teknik ve L-karnitin tedavisinin spermatogenez üzerine etkisi
The impact of different surgical techniques and L-carnitine treatment on spermatogenesis in an experimental varicocele model
  1. Tez No: 281515
  2. Yazar: SERKAN AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT GÜROCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Varikosel, SCF/c-kit, L-karnitin, Varicocele, SCF/c-kit, L-carnitine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda, moleküler düzeyde oksidatif stres oluşturulduktan sonra değişik cerrahi tekniklerle yapılan varikoselektominin ve L- karnitin tedavisinin sperm hücrelerinin farklılaşma yolağındaki sinyal ifadelenmesi üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: 250 ? 300 gr ağırlığında 42 adet wistar rat gelişigüzel olarak her grupta 6 rat olacak şekilde 7 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol, 2. grup sham, 3. grup varikosel grubu olarak belirlendi. 4. gruba arter korumasız, 5. gruba arter korumalı varikoselektomi uygulandı. 6. ve 7. gruba varikoselektomiye ek olarak 500 mg/kg/gün dozunda L-karnitin tedavisi uygulandı.Bulgular: Kontrol, Sham ve varikosel grupları ile 6. grup karşılaştırıldığında kök hücre faktörü (SCF) mRNA ifade düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı sırasıyla 3.51 kat (p= 0.035), 4.32 kat (p= 0.039) ve 4.45 kat arttığı (p= 0.046) bulundu. Çalışma grupları arasında kaspaz-3 aktivitesi açısından fark gözlenmedi (p >0.05). L- karnitin tedavisi eklendikten sonra SCF miktarında belirgin bir artış olduğu gözlemlendi.Sonuç: Varikoselektomi sonrasında SCF miktarında meydana gelen anlamlı artış SCF/c-kit yolağının spermatogeneziste önemli bir sinyal yolağı olduğunu göstermektedir. İnfertiletenin moleküler temellerinin anlaşılabilmesi için geniş kapsamlı ve uzun dönem takip sonuçlarına sahip çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the impact of various surgical varicocelectomy techniques following the emergence of oxidative stres on molecular level and that of L-carnitine treatment on the expression levels of sperm cells in the signal pathways.Material and Method: A total of 42 wistar rats each weighing about 250 ? 300 gr were randomly divided into 7 groups each holding 6 rats. The first group was the control group, the second was the sham group and the third was the varicocele group. The fourth group underwent varicocelectomy without artery preservation whereas the fifth group underwent varicocelectomy with artery preservation. The sixth and seventh groups were treated with 500 mg/kg/day L-carnitine in addition to varicocelectomy.Results: When the control, sham and varicocele groups were compared with Group 6, it was observed that the stem cell factor (SCF) mRNA expression levels indicated statistically significant increases as 3.51 folds (p= 0.035), 4.32 folds (p= 0.039) and 4.45 folds (p= 0.046) respectively. No differences were observed among the groups in terms of caspase-3 activity (p >0.05). A significant increase was observed in the SCF mRNA expression level after treatment with L-carnitine.Conclusion: The significant rise in the SCF mRNA expression level following the varicocelectomy points to the fact that the SCF/c-kit pathway is an important signal pathway in spermatogenesis. However, for understanding molecular fundamentals of infertility require comprehensive future studies and long term follow-up results.