Ranibizumab uygulanan yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu olgularda fundus anjiyografi, optik koherens tomografi, göz içi tansiyon ölçümleri ve yaşam kalitesi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparasion of fluorescein angiography, optical cohorence tomography, intraocular pressure and quality of life findings among the patients with exudative - type amd treated with intravitreal ranibizumab injection
- Tez No: 281521
- Danışmanlar: PROF. DR. İLTER VARİNLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ranibizumab, Age-related macular degeneration, quality of life questionnaire
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada eksudatif tip YBMD saptanan ve intravitreal Ranibizumab enjeksiyonu yapılan hastalarda görme keskinlikleri, floressein anjiyografi, optik koherans tomografi, göz içi tansiyonu ve yaşam kalitesi değişimini değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: ÇÜTF Göz Hastalıkları Retina Birimine Ekim 2009 ve Haziran 2010 tarihleri arasında başvuran eksudatif tip YBMD saptanıp Ranibizumab enjeksiyonu yapılan 48 hastanın 48 gözü çalışmaya alındı. Hastaların cinsiyet, sistemik hastalık, sigara kullanımı, aile hikâyesi sorgulandı. Enjeksiyon öncesi ve sonrası EİDGK, FA, OKT değişiklikleri ve yaşam kalitesi anketi skorları prospektif olarak değerlendirildi. Olgulara ardışık üç doz ranibizumab enjeksiyonu uygulandı. İşlem öncesi ve sonrası değişiklikler kaydedildi.Bulgular: Yaşa bağlı maküla dejenerasyonuna ikincil koroid neovaskülarizasyonu gelişmiş ranibizumab enjeksiyonu yapılan olgular çalışmaya alındı. Hastaların 23'ü kadın, 25'i erkekti. Çalışmaya katılan erkeklerin ortalama yaşı 69,28±9,42, kadınların ise ortalama yaşı ise 70,39±10,47. Hastalar ortalama 20±6 ay takip edilmiştir. Hastaların görme keskinliği snellen ve ETDRS eşelleri ile alındı. Ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliğinde, 3 sıra ve üzerinde kazanımı olan 12 (% 25) hasta, 3 sıradan az kazanç olan 28 (% 58,3) hasta, 3 sıradan az kaybı olan 6 (% 12,5) hasta, 3 sıradan fazla kaybı olan 2 (% 4,2) hasta olarak kaydedilmiştir. HT (p=0,155) ve aile hikâyesi pozitif olan (p=0,077) hastalarda ETDRS artışı daha düşük bulunmuştur. Çalışmamızda Ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliği artan hastalarda NEI-VFQ 25 Yaşam Kalitesi değerlerinin arttığı saptanmıştır ve bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Sonuç: İntravitreal Ranibizumab enjeksiyonu ile tedavi edilen eksudatif tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu olguların görme keskinliğinde artış saptanmıştır. Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu olan hastalarda NEI-VFQ 25 yaşam kalitesi anketi güvenilir sonuçlar vermiştir ve işlem sonrası ankette puan artışı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To understand and evaluate the visual field, fluorescein angiography, optical coherence tomography, intraocular pressure and quality of life among the patients subjected to intravitreal Ranibizumab injection after the diagnosis using exudative-type AMD.Methods And Materials: 48 eyes of 48 patients who were diagnosed with exudative-type after they applied to take medical examination to Cukurova University, Medical Faculty, Department of Ophthalmology, Retina Division between May 2009 and June 2010 and advised intravitreal Ranibizumab injection were studied. The sexual, systemic disease and smoking states of the patients and the medical history of their families were questioned. It was evaluated prospectively whether BCVA, FA and OCT changes took place and, through a survey, whether any development was observed in the quality of life after injection. Three successive dozes of Ranibizumab injection were applied to the subjects, and the changes before and after the injection were recorded.Results: The patients injected with Ranibizumab due to choroidal neovascularization secondary to age-related macular degeneration were studied. The sexual panorama of the patients were 23 females and 25 males, with average ages of 70,39±10,47 and 69,28±9,42, respectively. They were observed for 20±6 months on average. Their visual acuity was examined through both snellen and ETDRS tests.Visual acuity after the injection of ranibizumab, on the recovery of 3 rows and 12 (25%) patients, 3 less than ordinary income of the 28 (58.3%) patients, 3 less than ordinary loss 6 (12.5%) patients, 3 more than ordinary The loss of 2 (4.2%) patients were recorded as. HT (p = 0.155) and positive family history (p = 0.077) increase in patients was lower than ETDRS. Ranibizumab injection study in patients with postoperative visual acuity increased NEI-VFQ 25 Quality of Life values were increased, and this was statistically significant.Conclusion: Intravitreal injection of Ranibizumab-treated patients with exudative type of age-related macular degeneration an increase in visual acuity was. NEI-VFQ in patients with age-related macular degeneration: quality of life questionnaire 25 has given reliable results and survey points were increased after the procedure