Aşılı ve aşısız çocuklarda hemofilus influenza tip B seroprevalansı
The seroprevalence of haemophilus influenzae type B among vaccinated and unvaccinated children
  1. Tez No: 281596
  2. Yazar: HARUN TEPELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RIFAT ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hib aşısı, bağışıklanma, Hib kolonizasyonu, Sosyoekonomik düzey, Hib vaccination, immunization, Hib colonization, socioeconomic level
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İnvazif Hemofilus influenza tip b (Hib) enfeksiyonun çocuklarda mortalite ve morbiditesi yüksektir. Ülkemizde Hib'in ulusal aşı takvimine eklenmesi 26 Ekim 2006 tarihindedir. Bu çalışmada Hib aşılı ve aşısız çocuklarda Hib bağışıklık düzey değişimlerini ve etkili olan faktörler araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Her biri 30 çocuktan oluşan, toplam 150 çocuk beş gruba ayrıldı: aşısız, bir-iki-üç ve dört kez Hib aşılı. Ailelerin sosyoekonomik ve sosyodemografik özellikleri anket aracılığı ile sorgulanmıştır. Çocukların anti-PRP antikor düzeyleri ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Hib kolonizasyonunu değerlendirmek için, boğaz kültürü alındı. İstatik çalışmalar SPSS 15.0 paket programı ile gerçekleştirildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen aşısız grupta doğal immunite oranı %86,7'dir. Ortalama anti-PRP düzeyi, bir-iki-üç ve dört kez aşılı çocuklarda sırasıyla 1,2 - 2,5 - 4,2 ve 8,3 µg/mL olarak bulunmuştur. Koruyucu düzey üzerinde Hib antikor varlığı aşılı çocuklarda aynı sırayla %73,3 - %83,3 - %90,0 ve %100,0 oranında bulunmuştur. Nazofaringeal Hib kolonizasyonun %5,3 olduğu tespit edilmiştir.Sonuçlar: Ülkemizde yapılan Hib aşılaması immüniteyi sağlamaktadır, ancak %100 koruyuculuk sağlanması için rapel dozunun yapılması şarttır. Aşılama sayısı arttıkça Hib kolonizasyonu azalmaktadır. Aşılanma sayısı ve yaş arttıkça, bağışıklık artmaktadır. Bağışıklık düzeyi ile cinsiyet, doğum ağırlığı, sosyoekonomik düzey ve kreşe gitme ile ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Invasive Haemophilus Influenzae type b (Hib) infection has a major morbidity and mortality in the childhood period. In our country, addition date of Hib vaccine to National Vaccine Schedule is 26 October 2006. In this study, we analyzed immunity level changes of Hib in vaccinated and unvaccinated children, and factors that effected immunity.Methods and Material: 150 children were divided into 5 groups, each consisting of 30 children according to their Hib vaccination status: unvaccinated, vaccinated once, twice, thrice, and four times. Socioeconomic and sociodemographic data of their families were questioned with a questionnaire. Anti-PRP antibody levels of the children were evaluated via ELİSA procedure. Nasopharyngeal cultures were obtained to investigate colonization of Hib. SPSS 15.0 program pack was used for statistical evaluation.Results: 86.7% of the unvaccinated children were immune naturally. Average anti-PRP levels were 1.2 ? 2.5 ? 4.2 ? 8.3 µg/mL ( once?twice?thrice and four times vaccinated children respectively). Hib antibody existences, above the protective level, of vaccinated children were 73.3% - 83.3% - 90% - 100%, in the same order. Nasopharyngeal colonization of Hib was found to be 5.3%.Conclusion: Hib vaccination provides immunity. To obtain 100% immunity, booster injections are needed. When number of vaccinations increase, Hib colonization decreases. The level of immunity increases as the number of vaccinations and age increase. No relationship is established between immunity and gender or birth weight or socioeconomic level or day- care-center attending.