Denizli İli'nde endemik dört ilçede (Buldan, Çivril, Honaz ve Bozkurt) ve yöresinde hayvan ve hayvansal ürünlerle uğraşan kişilerde bruselloz seroprevelansı ve seropozitif olguların klinik bulgularla ilişkisi
Seroprevelance and seropositivity of brucellosis in the individuals working with animal and animal products and their association with clinical manifestations in the endemic counties (Buldan, Çivril, Honaz and Bozkurt) of Denizli City
- Tez No: 281667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Seropozitiflik, Rose-Bengal Testi, Tüp Aglütinasyon Testi, Coombs Testi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma Denizli İli'nde, topluma dayalı bruselloz prevalansı hakkındaki bigi eksikliğini gidermek amacıyla planlandı. Çalışmanın amacı endemik dört ilçe (Buldan, Çivril, Honaz, Bozkurt) ve yöresinde hayvan ve hayvansal ürünlerle uğraşan kişilerde bruselloz seroprevalansını ve seropozitif olguların klinik bulgularla ilişkisini belirlemekti.Yöreden toplanan 1133 serum örneğinin tümüne Rose Bengal (RB) testi ve pozitif bulunan örneklere Standart Tüp Aglütinasyon Testi (SAT) uygulandı. 1/160 titre ve üzeri olan değerler pozitif kabul edildi. 1/160'ın altında saptanan titrelerde Coombs testi kullanıldı.Bu değerlendirme sonucunda RB testi ile 1133 kişinin 79'unda (%6.97) pozitiflik saptandı. RB testinin Pozitif Prediktif Değeri %32.9 bulundu. SAT ile Brucella seropozitifliği saptanan kişilerin %26.9'u, Coombs testi ile %73.1'i tespit edilerek, prevalans %2.3 bulundu. En yüksek prevalans Bozkurt (%5.4) ilçesinde saptandı. İlçeler, yaş grupları, cinsiyet, meslek grubu ve seropozitiflik arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi.Daha önce bruselloz geçirme öyküsü, hayvanların düzenli veteriner kontrolü altında olmaları, küçükbaş hayvan besleme, küçükbaş hayvan sayısı ve hayvan kesimi ile seropozitiflik arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı.Taze süt ve süt ürünleri tüketimi, klinik bulgular ile seropozitiflik arasında ilişki bulunmadı.Çok değişkenli analiz ile risk faktörleri değerlendirildiğinde; hayvan kesimi, daha önce Brucella geçirme ve küçükbaş hayvan beslemenin Brucella seropozitifliğinde bağımsız olarak etkili risk faktörleri olduğu saptandı.Sonuç olarak; bu çalışma Denizli'de Brucella seropozitiflik oranlarını gösteren son yıllarda yapılmış ilk çalışma olması açısından önemlidir. Bölgemizde bulduğumuz bu düşük seropozitiflik hayvanların düzenli veteriner kontrolü ve aşılanmanın sağlanmasına, dolayısıyla hayvan bruselloz oranlarındaki düşüklüğe ve sütlerin kaynatılarak tüketilmesine bağlı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This investigation has been planned in order to fulfill the lack of information about population based data on the prevelance of brucellosis in Denizli city. The study was aimed to investigate the seroprevelance and seropositivity of brucellosis in the individuals working with animal and animal products and their association with clinical manifestations in the endemic counties (Buldan, Çivril, Honaz, Bozkurt).For this, 1133 serum samples collected from the regions investigated by using Rose-Bengal (RB) test, whereas positive samples were obtained via Standart Tube Agglutination Test (SAT). Samples ?1/160 titers were accepted as positive, results